RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

В Україні затримано знаменитого хакера Sanix: фото, відео і цікаві деталі

У вівторок, 19 травня, в Івано-Франківській області співробітники СБУ затримали всесвітньо відомого хакера під ніком Sanix, який на початку 2019 року привернув увагу світових фахівців з кібербезпеки, виклавши на одному з форумів оголошення про продаж бази з 773 мільйонами адрес електронної пошти і 21 мільйоном унікальних паролів.

Про це повідомили в прес-службі СБУ, опублікувавши фото з місця проведення оперативних заходів.

"Під час обшуків у хакера вилучили комп'ютерну техніку з двома терабайт вкраденої інформації, телефони з доказами протиправної діяльності і готівку від незаконних операцій в сумі 187 000 гривень та більше 3000 доларів", - сказано в повідомленні.

Хакер під ніком Sanix став відомим у січні 2019 року, коли базу даних, яку він виставив на продаж назвали "найбільшим за всю історію масивом викрадених даних". Фахівці встановили, що база об'ємом 87 гігабайт, яку він продавав, становить лише малу частину із загальної кількості даних, якими він заволодів.

Подібних баз викрадених і зламаних паролів у хакера було щонайменше сім, їх загальний обсяг сягав терабайт. У базах були персональні, в тому числі фінансові, дані жителів Євросоюзу та Північної Америки.

"Хакеру готується повідомлення про підозру в несанкціонованому втручанні в роботу комп'ютерів і в несанкціонованому збуті або розповсюдженні інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в комп'ютерах, за ч. 2 ст. 361, ч. 1 ст. 361-2 Кримінального кодексу України. Спецоперація проводилася спільно з кіберполіції, слідчими Нацполіціі під процесуальним керівництвом прокуратури ", - повідомили в прес-службі СБУ.


Раніше хакер Sanix в приватному листуванні з журналістом ВВС зазначив, що він тільки продавець і ці бази не створював, а збирав з інших джерел і "переупаковував". Він також розповів, що зайнятися кіберзлочинністю його спонукали "злидні в країні і потреба в грошах".

Місцеве видання Курс з посиланням на власні джерела в правоохоронних органах повідомляє, що затриманим хакером виявився 20-річний житель міста Бурштина. Він закінчив школу і коледж, вищої освіти не здобуває.

Як повідомляв "Апостроф", Європейський парламент постраждав від потужної хакерської атаки - конфіденційна інформація 1200 його працівників була "злита" в мережу.