RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Що потрібно знати про пенсії та доплати для українців: 5 головних нововведень

У 2020 та 2021 роках українських пенсіонерів чекає ряд нововведень. Представити нововведення в пенсійній сфері має міністр соціальної політики Марина Лазебна.

"Апостроф" зібрав інформацію про те, що відомо про нововведення на даний момент.

Підвищення мінімальних пенсій. Мінімальні пенсії в 2020 році підвищать ще двічі: з 1 липня та з 1 грудня. Це пов'язано зі збільшенням прожиткового мінімуму.

На даний час прожитковий мінімум для непрацездатних осіб становить 1638 гривень, такий же розмір мінімальної пенсії. З 1 липня прожитковий мінімум збільшиться до 1712 гривень, до цього ж рівня підвищать і мінімальну пенсію.

З 1 грудня прожитковий мінімум та мінімальні пенсії зростуть до 1769 гривень. Такі підвищення торкнуться насамперед пенсіонерів, у яких офіційний стаж менше необхідного мінімуму.

Доплати для пенсіонерів старше 75 років. Ще з 1 квітня нинішнього року українські пенсіонери старше 80 років почали отримувати доплати. Це відбувається в разі, якщо їх пенсія з урахуванням всіх надбавок і доплат не досягає розміру середньої зарплати, яка є підставою для розрахунку пенсій за 2019 рік (тобто менше 9205 гривень).

Підвищення пенсій для ряду категорій пенсіонерів. Уряд планує поширити положення про індексацію пенсій на ті категорії пенсіонерів, які отримують виплати на підставі окремих законів. Йдеться про пенсіонерів - працівників місцевого самоврядування, науковців, журналістів і так далі.

Також можуть підвищити пенсії особам, які мають 40 років стажу, але які отримують невеликі пенсії.

Індексація пенсій. У травні була здійснена індексація пенсій для 8,4 млн пенсіонерів з майже 11,3 млн. Середній розмір підвищення склав 259,4 гривень, однак для половини пенсіонерів виплати підвищено лише на 100 гривень.

Мінсоцполітики хоче законодавчого закріплення конкретної дати проведення подібних індексацій.

Уряд також розробляє введення обов'язкової страхової пенсійної системи. Вона буде функціонувати паралельно з діючою солідарною. Таким чином, українці зможуть отримувати по дві пенсії.

Як повідомляв "Апостроф", раніше стало відомо, кому з пенсіонерів та коли чекати надбавки до пенсії.