RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Річниця визволення Маріуполя від бойовиків: в мережі діляться фото і відео

У суботу, 13 червня, в Україні згадують звільнення від проросійських окупантів Маріуполя - міста, яке має надзвичайно важливе стратегічне значення. Шість років тому українські війська успішно завершили бойову операцію.

Спогадами про ці події українці діляться в соціальних мережах, публікуючи фото і відео.

Протистояння з проросійськими сепаратистами в Маріуполі почалося майже відразу після втечі з України президента Януковича і окупації Криму Росією. В середині квітня Маріупольська міськрада була захоплений бойовиками. 9 травня вони штурмували міське УВС і взяли місто під повний контроль.


Україна контролювала тільки маріупольський аеродром. Тут знаходилися бійці Нацгвардії, військовослужбовці ЗСУ і півтори сотні добровольців з батальйону МВС "Азов".

У спецоперації зі звільнення Маріуполя брали участь 150 бійців спецбатальйону "Азов", 2 роти спецбатальйону "Дніпро", 2 роти Національної гвардії і спецназ МВС. Для блокування району бойових дій було залучено близько 500 військовослужбовців ЗСУ та Нацгвардії.


Під час штурму, який почався о п'ятій ранку, було ліквідовано ключові опорні точки бойовиків, знищено ворожу техніку і відновлено контроль над усіма захопленими спорудами, зокрема будівлею міської ради.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в мережі згадували героїчну битву українських бійців за Донецький аеропорт, яка відбулася шість років тому.