RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

В Україні знайшли надгробки знаменитого рабина, шанованого як святого: фото

У місті Бердичеві (Житомирська область) в ході ремонтних робіт було виявлено стародавні єврейські надгробки рабина Леві Іцхака, одного з найбільших хасидських цадиків 18-19 століть, відомого як Бердичівський раббі, і трьох його синів.

Про це повідомив на своїй Facebook-сторінці головний рабин України Моше Реувен Асман в четвер, 18 червня, опублікувавши фото з місця знахідки.

"В ході ремонтних робіт, що проводилися в Бердичеві на Оелі (могилі, - "Апостроф") рабі Леві Іцхака, при відкритті бетонної підлоги, було виявлено початкові оригінальні старовинні надгробні плити Цадика і трьох його синів. Надгробкам понад 120 років", - сказано в повідомленні.

Оригінальні надгробні плити знаходилися на глибині близько 1,5 метра і на деякій відстані від того місця, яке в останні роки вважалося надгробком. Передбачається, що бердичівські євреї сховали їх під товщею бетону, щоб врятувати від руйнування комуністичною владою.

Леві Іцхак бен Меїр з Бердичева був один з найбільших хасидських цадиків кінця 18 - початку 19 століть, який отримав при житті популярність як Бердичівський раббі. Він шанується як святий. Його фундаментальна праця "Кдушат Леві" ( "Святість Леві") справила значний вплив на єврейську культуру загалом і належить до числа найбільш популярних творів з класичної бібліотеки хасидизму.

Як раніше повідомляв "Апостроф", в Умані біля могили рабина Нахмана група людей, озброєних ножами і палицями, напали на євреїв, які там перебували.