RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Починаємо купальний сезон: історія традиції і прикмети в День святого Федота

У суботу, 20 червня, відзначається День святого Федота, коли вперше дозволено купатися у водоймах, до кінця року залишається 194 дні.

"Апостроф" зібрав всі традиції цього дня, а також розповідає, кого в цей день можна вітати з іменинами.

Цікаво, що до цього вважалося, що злі духи (водяні і русалки) потягнуть людину під воду. Тепер же до дня Іллі, який відзначають на початку серпня, можна було проводити час біля річок і озер.

Православна церква

У православній церкві 20 червня вшановують пам'ять мученика Феодота Анкірського, який жив на території міста Анкира в III столітті. Цікаво, що в Феодота був власний готель, в якому він часто розмовляв зі своїми постояльцями про віру і життя. Завдяки цьому, він зміг перетворити на християнство багатьох грішників - вони покаялися і прийшли до Бога. Саме готель Феодота став притулком для багатьох християн, які піддавалися гонінням, організованим імператором. Крім того, Феодот намагався якомога частіше відвідувати ув'язнених у в'язницях і ховав їх після страти або смерті від хвороб. Саме тоді 7 дів прийняли мученицьку смерть від рук гонителів.

Одна з цих дів з'явилася до Феодота уві сні і звеліла йому підняти тіла дів з дна озера для того, щоб їх поховати. Федот виконав прохання, і в цьому йому допоміг Господь. Так, коли Федот підійшов до озера, то піднявся дуже сильний вітер, вода відійшла, здалося дно, і старець побачив мучениць.

Звичаї та традиції

  • Люди моляться святому Феодота про гарний урожай.
  • Якщо на Федота видавалася тепла і приємна погода, буде хороший урожай жита.
  • Якщо під час сходу сонця тепло і душно, то буде негода. Прислухалися до грому - якщо його чутно з різних сторін неба, то слід очікувати сильний град і похмуру погоду на кілька днів.

Іменинники

20 червня День ангела відзначають: Афанасій, Ганна, Олександр, Валерія, Богдан, Борис, Валентин, Василь, Віктор, Володимир, Григорій, Давид, Зінаїда, Іван, Лев, Максим, Марія, Михайло, Павло, Петро, Степан, Тарас, Федір, Федот, Лукіна, Сусанна, Клавдій.