RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Акциз скасують, але це не все: автомобілістам в Україні готують два "сюрпризи"

Нардепи пропонують повністю скасувати акциз на всі авто, але планують повернути схему техогляду приватного автотранспорту та суттєве розширення "податку на розкіш".

Як повідомляє "Апостроф", на офіційному сайті Верховної Ради вже доступні для ознайомлення три законопроекти, що стосуються розмитнення автомобілів.

Акциз пропонують скасувати на усі легкові та вантажні автомобілі, кузови до них, мотоцикли, причепи та напівпричепи. Причому як на нові, так і вживані незалежно від віку.

Техогляд стосуватиметься всіх автомобілів до 2005 року випуску, його потрібно проходити при реєстрації, а потім раз на два роки.

Вважати "розкішними" пропонують увесь транспорт віком до восьми років включно та ринковою вартістю понад 200 розмірів мінімальної заробітної плати (в наступному році це буде 1 047 600 грн. або 39 тисяч доларів). Для авто віком від 5 до 8 років пропонують застосовувати коефіцієнт 0,5.

Нардепи хочуть розширити норми "податку на розкіш", пропонується розширити його норми на мотоцикли та навіть водний транспорт.

Ставку "податку на розкіш" також пропонується трохи переглянути. Зараз вона становить 25 000 гривень, а законопроект пропонує її підняти до 6 розмірів мінімальної заробітної плати (31 428 грн.)

Також законопроектом передбачені пільги при розмитнені автомобілів для учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок бойових дій. Вони зможуть без сплати ПДВ (тобто лише зі сплатою ввізного мита) розмитнити один недорогий автомобіль (якщо його розмитнення коштує менше 225 тисяч грн).

Протягом 180 днів з дня ухвалення Закону “євробляхерам” можна буде розмитнити автомобілі, що вже ввезені на територію України, без штрафних санкцій.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Міністерство внутрішніх справ має намір змінити правила реєстрації ввезених з-за кордону автомобілів. Вже невдовзі власників "євроблях" можуть зобов'язати надавати до сервісних центрів МВС додаткові реєстраційні документи на авто, що обійдеться в 150-200 євро.