RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Як живуть на Прикарпатті в селах, відрізаних від цивілізації повінню: фото і відео

На Прикарпатті через повені кілька сіл залишилися "відрізаними від світу".

Про це повідомляє "Суспільне".

Паводок наробив лиха в Верховинському районі, залишивши поза цивілізацією села Бистрецкої і Зеленської сільських рад. Через потоп було зруйновано дороги і мости.

Мешканка села Дземброня Марія Максимюк розповіла, що їй з сином і сестрою довелося пройти 18 кілометрів, щоб купити медикаменти і продукти. Ліки біли дуже потрібні, адже у Марії інвалідність II групи.

"Ми так пролізали... Така велика прийшла повінь, яка забрала в селі всі мости, що йдуть у двори. Крім того, дороги взагалі забрало. Ми не могли навіть в магазин вибратися, тільки вчора влада якусь переправу зробила. Хоча в магазині нічого немає, ні продуктів, нічого, тому що це маленький магазин. І так ми пішли, як то кажуть, вплав по тих дорогах, після всього. Там є по шматочку дороги, одна людина у краєчка переходить, є шматки, де ми взагалі по скелі лізли, де взагалі дороги немає, все забрало", - розповіла Максимюк.

За словами секретаря Бистрецкоъ сільської ради Галини Тануляк, для сполучення з Верховиною потрібно відновити 5 км дороги місцевого значення Ільці-Буркут, яка знаходиться на балансі обласної ради.

"У нас все почалося з 12 червня, так як це почалися зсуви, там де підмило. З тих пір почалося, майже постійно працював в урочищі екскаватор, прибирали і гребли, там був зсув на дорогу. 24 червня був гвинтокрил, який доставив медикаменти і частково продукти, забрав породіллю. 26 червня теж був гвинтокрил, привіз продукти: борошно, хліб, воду питну", - зазначила Тануляк.

У Бистреці живе 312 осіб, в Дземброні - 247. Від Верховини їх відділяють близько 18 км бездоріжжя. Жителям населених пунктів, що входять в Зеленській сільській раді, до неї ще далі. У них також немає інтернету.

Як повідомляв "Апостроф", Сполучені Штати Америки вирішили підтримати Україну і виділити кошти на боротьбу з руйнівною стихією на заході країни.