RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

День Конституції України: історія, традиції та цікаві факти

У неділю, 28 червня, в Україні відзначається День Конституції. Саме в цей день в 1996 році Верховна Рада прийняла Основний закон країни.

"Апостроф" розповідає про історію та цікаві факти про Конституцію України.

Дата свята і вихідні дні

Щороку День Конституції відзначається 28 червня і є офіційним вихідним днем. У 2020 році це свято припадає на неділю. Оскільки субота і так є вихідним днем, то найближчий понеділок, 29 червня, буде неробочим. Таким чином українці будуть відпочивати три дні поспіль - з 27 по 29 червня.

Історія виникнення Дня Конституції України

У ніч на 28 червня 1996 року, після майже доби безперервної роботи, Верховна Рада нарешті прийняла і ввела в дію Основний закон держави - Конституцію України. Цій важливій події передували 6 років важкої праці, консультацій, дебатів і домовленостей.

День Конституції Україна 2020: привітання у віршах і картинках

Сталося це о 9:18 ранку 28 червня 1996 року. "Є Конституція!", - такими були перші слова тодішнього голови Верховної Ради Олександра Мороза після прийняття Конституції 315 голосами народних депутатів.

Як незалежна держава Україна прожила без власної Конституції близько п'яти років і стала останньою з пострадянських країн, де ухвалили Основний закон. Прийнята Конституція закріпила незалежність і суверенітет України, а також в ній написано, що країна існує для людей, але не навпаки.

Цікаві факти про Конституцію України

Кожен президент України складає присягу на вірність народу, поклавши руку на Конституцію і на Пересопницьке Євангеліє.

Протягом 1990-1996 рр. було запропоновано 15 проектів Конституції України - від Конституційної комісії, політичних партій і вчених.

Міжнародне співтовариство привітало прийняття Конституції України і визнало її однією з найдемократичніших у світі.

У 2011 році була презентована перша мініатюрна Конституція України - книга розміром 2х3 см. У ній 160 сторінок, а кожна буква не більше 1 мм. Важить книга всього 15 м Мініатюра вмістила лише десяту частину тексту оригіналу. Автор - художник-графік Ігор Степанов - витратив на її створення близько двох місяців.

У 2019 року в мережі Інтернет з'явилася електронна Конституція України для дітей у вигляді коміксів. Авторами Конституції в коміксах стали брати Капранови, а художником - Олександр Костенко.

Традиції святкування Дня Конституції України

Щороку влади і активісти намагаються донести громадянам важливість Конституції України, влаштовуючи багато просвітницьких та патріотичних заходів, виставок, парадів, концертів і фестивалів.

Традиційно, в День Конституції України вулиці прикрашають національними прапорами і патріотичними плакатами. Також звучать урочисті промови, привітання перших осіб держави і членів інших країн.

Як повідомляв "Апостроф", з нагоди Дня Конституції українці матимуть додатковий вихідний - вільними від роботи днями будуть 27, 28 і 29 червня.