RU  UA  EN

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

Всі новини

Прокурора з ОГП звинуватили в тиску на бізнес і фальсифікації кримінальних справ – ЗМІ

Співзасновник компанії "Еко-форс", що займається утилізацією промислових відходів, звинувачує прокурора з Офісу генерального прокурора Олександра Підлісного в тиску. Бізнесмен вважає, що прокурор хоче видавити його компанію з ринку на користь конкурентів, зокрема створюючи фіктивні кримінальні виробництва на конкуруючі фірми.

Про це пише "Delo.ua".

"У мене вдома провели обшук зі спецназом, оголосили підозру. Прокуратура вимагала запобіжний захід у вигляді утримання під вартою, але суд відмовив у задоволенні клопотання. Прокурор, усвідомлюючи слабкість позиції звинувачення, навіть відмовився від апеляційної скарги. Минуло півтора року, а досі тягнеться це виробництво з метою перешкоджати роботі компанії", - йдеться в заяві співзасновника "Еко-форс" Ігоря Височина.

Бізнесмен пояснив, що все почалося з того, що в лютому 2019 року за заявою безробітного з села Сенча Полтавської області було зареєстровано провадження за ст. 191 КК (привласнення майна шляхом зловживання службовим становищем). Мішенню стала його компанія "Еко-форс" яка брала участь в тендерах "Укргазвидобування" на про надання послуг з вивезення та видалення відходів буріння.

"Офіційною версією кримінального переслідування співзасновника "Еко-форс" є те, що нібито фірма неналежно виконала умови договору перед "Укргазвидобування" щодо видалення твердих відходів буріння. При цьому, "Укргазвидобування" надала відповідь, що претензій до робіт, виконаних "Еко форс" у них немає і потерпілими вони себе не вважають. І навіть якщо і були б, це комерційні відносини, все повинно вирішуватися в судовому порядку", - роз'яснив адвокат юридичної компанії "Ноосфера" Віталій Бондарчук.

Адвокат переконаний, що прокуратура намагається "зшити" кримінальну справу на домислах, необґрунтованих доказами.

"З цього приводу подано заяву в ДБР і офісу ДП про вчинення працівником правоохоронного органу злочину, передбаченого ст. 366 КК (службова підробка). Ця справа є яскравим прикладом, як ДБР і офіс Генерального прокурора фабрикують замовні справи", - сказав юрист.

Співзасновник "Еко-форс" вважає, що причиною кримінального переслідування є "замовлення" конкурентів, які виявили бажання прибрати його компанію з ринку.

"Наша компанія пропонує послугу видалення відходів унікальною для України технологією із застосуванням фільтрувальних басейнів. Вона дозволяє знешкоджувати і зневоднювати бурової шлам і згодом використовувати його в якості ізолюючого шару на полігонах твердих побутових відходів, а також повторно використовувати воду для буріння. Технологія унікальна, що і спонукало конкурентів "Еко-форс" замовити щодо компанії кримінальні справи", - говорить підприємець.

Підприємець вказує на те, що з боку замовника, "Укргазвидобування", до них претензій не було.

"Найсмішніше, що в "Укргазвидобуванні" заявляють, що роботу було виконано і претензій у них немає. Коли прокурор не зміг довести привласнення майна, він перекваліфікував виробництво на ст. 190 (шахрайство). Шахрайство передбачає наявність потерпілого, а постраждалих у справі немає. Прокурор Підлісний між засіданнями мені каже, що буде "кошмарити" компанію, поки фірма не перестане брати участь в тендерах на ринку відходів", - заявив співзасновник "Еко-форс".

23 червня Печерський суд зобов'язав ДБР почати розслідувати справу про можливу службову підробку в даному кримінальному виробництві.

Раніше журналісти повідомляли, що прокурор Підлісний може бути причетний до схем рейдерства бізнесу з видобутку піску. Повідомлялося, що за цим могли стояти брати Мамояни. Один з них, Рустам Мамоян (Сутко), раніше працював в Генпрокуратурі і має зв'язки з Підлісним, якому він допоміг пройти переатестацію в ОГП. Інший з братів, Суто Мамоян, є народним депутатом ОПЗЖ.