RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

В Україні під час будівництва траси знайшли унікальні артефакти: фото

Під час будівництва траси національного значення Дніпро-Царичанка-Кобеляки-Решетилівка в Петриківському районі Дніпропетровської області археологи виявили срібні монети часів хана Тохтамиша і залишки скіфської зброї.

Про це повідомили в департаменті житлово-комунального господарства Дніпропетровської ОДА, опублікувавши фото з місця знахідки.

За словами начальника дніпровської експедиції науково-дослідного центру "Охоронна археологічна служба України" Інституту археології НАН Дмитра Тесленка, цього року було проведено розкопки на 7-кілометровій ділянці траси Н-31, яка зараз будується. Археологи працювали на 5 ділянках - біля сіл Гречана і Проточі Петриківського району.

Серед знахідок - крем'яні наконечники для списів, виточені найдавнішими жителями Подніпров'я, скіфські наконечники стріл з бронзи і рідкісні срібні монети періоду Золотої Орди.

"За один сезон ми знайшли 7 бронзових виробів. В той час як за весь період незалежності України таких пам'ятників було близько 20 - якщо врахувати дослідження, що проводилися в різних регіонах держави. Переважна більшість нинішніх знахідок - побутового призначення. Це і скребки для вичинки шкір, і бронзові шила. А ще - вироби з кераміки додержавного періоду і середньовічні амфори ", - розповів Дмитро Тесленко.

Як повідомляв "Апостроф", раніше під час розкопок Барського замку у Вінницькій області археологи знайшли багато артефактів, серед яких виявилися фрагменти римського сонячного годинника.