RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Greenpeace показав фото масштабних лісових пожеж, що охопили Сибір

Лісові пожежі, які зараз відбуваються в Красноярському краї, вдалося зняти фотографу Greenpeace Юлії Петренко минулого тижня. У момент зйомки ці пожежі ніхто не гасив.

Про це повідомляє Greenpeace на своєму сайті.

Організація пише, що кількість пожеж в Сибіру і на Далекому Сході після невеликого перепочинку, викликаного дощами, знову стало рости. За даними ІСДМ-Рослесхоз, на 20 липня площа лісових пожеж в Росії становить 1,62 мільйонів гектарів.

Більшість пожеж відбувається у віддалених районах Далекого Сходу і Східного Сибіру, в основному в Якутії. Складна обстановка в Ханти-Мансійському автономному окрузі. У багатьох випадках пожежі діють в Красноярському краї, в Амурській і Іркутській областях.

Частина пожеж викликані сухими грозами, однак, як правило, головною причиною виникнення вогню є люди. Більшість пожеж починається в місцях, де живуть або ведуть господарську діяльність, а також біля доріг і на берегах річок.

За даними авіалісохорони, 91% лісів вирішено не гасити. Вони потрапляють в так звані зони контролю, де за рішенням місцевої влади вогонь годі й гасити, якщо немає загрози населеним пунктам і передбачуваний збиток від пожеж менше, ніж витрати на боротьбу з ними.

Нещодавно Мінприроди заявило про плани радикального скорочення зон контролю, проте додаткове фінансування для охорони лісових територій не передбачено. Greenpeace вважає, що без достатнього фінансування скорочення зони контролю буде неефективним.

Минулого тижня їдкий смог охопив Якутськ і 14 селищ в республіці, а також Югорск і Радянський в ХМАО. Дим завдає серйозної шкоди здоров'ю людей, особливо важко дихати в умовах задимлення тим, хто заражений Covid-19. Тільки в Якутії за час пандемії вірусом заразилися понад п'ять тисяч осіб, в Красноярському краї - понад 11 тисяч, а в ХМАО - понад 14 тисяч осіб.

"Великий сибірський регіон став в буквальному сенсі гарячою точкою: пожежі призводять до значних викидів парникових газів, що впливає на зміну клімату по всьому світу. Російська влада повинна діяти швидко, поки отруйний дим не прийшов в міста і селища. Однак, щоб вирішити проблему катастрофічних пожеж, які відбуваються щороку, необхідно системно змінювати механізм охорони лісів. Необхідно скоротити зони контролю і виділяти суттєві додаткові ресурси для боротьби з пожежами", - говорить керівник протипожежного відділу російського відділення Greenpeace Григорій Куксін.

Як писав "Апостроф", в середу, 22 липня, в Луганській області в результаті обстрілу виникла лісова пожежа.