RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

У Білорусі почалася нова хвиля мітингів на підтримку головної конкурентки Лукашенка

У Білорусі тривають мітинги на підтримку кандидата на пост президента Світлани Тихановської, яку називають головною конкуренткою чинного глави держави Олександра Лукашенка.

Про це повідомляє "Наша Ніва".

На мітингу в Бресті, який проходив в парку воїнів-інтернаціоналістів, були присутні близько 15 тисяч осіб, серед них багато десантників.

Про що розмовляли

Очевидці відзначають, що машину Тихановської кілька разів зупиняли для перевірки документів, а пізніше виявилося, що одній з машин кортежу кандидата порізали колеса. Через що політик приїхала і вийшла на імпровізовану сцену із запізненням.

Тихановська в першу чергу вибачилася за запізнення, каже, що це сталося з незалежних від неї причин і привітала десантників з днем ВДВ. Свою промову вона почала з важливої теми для брестчан - акумуляторного заводу. Згадала про вплив брестських блогерів на неї.

Вона приїхала в Брест разом з координатором штабу Віктора Бабарика Марією Колесниковою і дружиною екс-глави Парку високих технологій Валерія Цепкало Веронікою.

Після кандидата в президенти виступили Колесникова і Цепкало, остання згадала майбутнє звернення Лукашенка до парламенту, яке учасники мітингу зустріли незадоволеними гудками.

Чому Тихановська балотується та що обіцяє

Світлана Тихановська балотується на вибори замість свого чоловіка - опозиційного блогера Сергія Тихановського. Він знаходиться в СІЗО.

Під час своїх виступів вона заявляє, що люди, які підтримують альтернативного кандидата, не є злочинцями. За словами кандидата, білоруси хочуть мирної зміни уряду.

Кандидат пообіцяла в разі свого обрання провести референдум про повернення до Конституції 1994 року. Вона передбачала обмежений термін президентського правління. Та нагадала, що протягом півроку після обрання проведе президентські вибори, а також звільнить всіх політичних і економічних ув'язнених.

Один з основних конкурентів чинного президента, незареєстрований кандидат Віктор Бабарика заарештований. Його звинувачують в економічних злочинах. Лукашенко визнав, що переслідування екс-банкіра почали з його ініціативи. Інший незареєстрований кандидат, Валерій Цепкало разом з дітьми покинув Білорусію. За його словами, в республіці готується його арешт.

Відзначимо, що штаби Цепкало і Бабарика об'єдналися для проведення виборчої кампанії Світлани Тихановської.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що екс-претендент на пост президента Білорусі, колишній глава Парку високих технологій Валерій Цепкало приїхав з Москви до Києва.