RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Яке свято 5 серпня і що не можна робити

5 серпня православна церква вшановує пам'ять Трохима, Феофіла і ще 13 святих мучеників, які постраждали за часів імператора Діоклетіана під час гонінь. Всі вони на суді відмовилися принести жертву ідолам і сповідали себе християнами.

"Апостроф" розповідає про традиції і заборони 5 серпня.

Традиції свята

У народі святого Трохима назвали Бессонніком через те, що відпочивати 5 серпня не було часу, адже це час посилених сільськогосподарських робіт.

За переказами, з 5 по 12 серпня над полем водять хороводи полудниці, які в спекотному мареві пурхають над полем і "плутають мороки женців". Наші предки вважали, що в полудень працювати не можна, так як над полем літають польові духи, що символізують сонячний удар.

На Трохима дівчатам було прийнято збирати ягоди малини і калини, і пекти з них пироги. Одиноким хлопцям на Трохима було заборонено ходити в ліс, так як вважалося, що в цей день русалки водять хороводи і горе тому, хто попадеться їм на очі.

Чого не можна робити 5 серпня

У цей день категорично заборонено лінуватися. У свято Трохима потрібно зробити чимало справ.

Також заборонено скупитися. У цей день потрібно допомогти тим, кому це потрібніше.

Крім того, наші предки вірили в те, що в цей день не можна сумувати і сваритися. Вважається, що як проведеш цей день, таким буде і найближчий місяць.

Нагадаємо, що у вівторок, 4 серпня, в Україні відзначали Марії Магдалини.