RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

В Україні скасують паспорта- "книжечки"

У середу, 12 серпня, Кабінет Міністрів України схвалив законопроект, яким визначається новий порядок дії паспорта в формі книжки.

Про це повідомляє "Укрінформ".

У пояснювальній записці уточнюється, що він розроблений для наступного етапу введення паспортів у формі ID-карти.

"Проектом пропонується визнати такою, що втратила чинність, постанову ВРУ від 26 червня 1992 року №2503-ХІІ "Про затвердження положень про паспорт громадянина України та про паспорт для виїзду за кордон" та встановити, що паспорт громадянина України у формі книжечки єдиного зразка, затвердженого КМУ і чинного на момент прийняття цього Закону, що виданий громадянину до набрання чинності цим Законом, є документом, що посвідчує особу та підтверджує громадянство; строк дії паспорта; випадки визнання недійсним паспорта", - йдеться в документі.

Згідно з проектом, паспорт-книжечка буде дійсним до закінчення терміну його дії. Пропонується визначити, що термін дії паспорта-книжечки становить для осіб від 16 до 25 років - до дня досягнення 25-річного віку, для осіб від 25 до 45 років - до 45-річного віку за умови, що до дня вступу в силу документа у паспорт було вклеєно нову фотографію. Якщо паспорт оформлений після досягнення особою 25 років - фото при оформленні паспорта.

Передбачається встановити, для осіб 45 років термін дії паспорта є безстроковим, якщо до дня набрання Законом чинності в паспорт було вклеєно нове фото. Паспорт, в яка не вклеєно фото, вважається недійсним. У пояснювальній записці уточнюється, що оформлення паспорта здійснюється особам, які не досягли 18-річного віку, на 4 роки, а особам, які досягли 18-річного віку - кожні 10 років. Кожен українець, який досяг 14 років, зобов'язаний отримати паспорт громадянина України, паспорт виготовляється у формі ID-карти з безконтактним носієм.

ID-карти в Україні введені в січні 2016 року, на зміну паперовим паспортам з фото. З моменту введення паспортів у формі ID-карти їх було видано близько 3 млн.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Україні запустили комплексну послугу з оформлення перших паспортів та ІПН для підлітків ID-14.