RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

У Німеччині назвали ймовірні терміни нових переговорів щодо Донбасу в "нормандському форматі"

Наступні переговори міністрів закордонних справ країн "нормандсного формату" (Україна, Німеччина, Франція, Росія) можуть відбутися у вересні цього року.

Про це заявив міністр закордонних справ ФРН Хайко Маас, пише "Інтерфакс".

За його словами на зустрічі, окрім питання Донбасу, можуть обговорити "формулу Штайнмайера", проведення місцевих виборів на Донбасі, передачу повноважень на російсько-українській ділянці держкордону, а також повноваження військових.

"Для того щоб ми зустрілися в Нормандські форматі у вересні на рівні міністрів закордонних справ, всі залучені сторони розуміють, що нам треба зустрітися не для того, щоб повторити те, що було досягнуто на Паризькому саміті, але говорити про те, яким чином реалізуються ці рішення. З одного боку є перемир'я, з іншого боку є механізми, які повинні застосовуватися для контролю. Це стосується також влаштування додаткових пунктів переходу", - сказав він на спільній прес-конференції з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою в Києві в понеділок.

Міністр закордонних справ ФРН Хайко Маас

З приводу цієї теми висловився і Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України. На його думку, дотримання режиму припинення вогню на Донбасі - великий крок вперед.

"Я завжди кажу, що ключ до миру в Україні, ключ до припинення російської агресії проти України знаходиться в Москві, але мене обнадіює той факт, що протягом останнього часу завдяки дуже активної залученості моїх німецьких і французьких колег, завдяки зусиллям України, завдяки певним позитивним крокам з боку Росії нам вдалося зрушити (ситуацію - ред. "Апостроф") з місця", - пояснив він.

Крім цього, Кулеба зазначив, що голова МЗС РФ Сергій Лавров "не висуває якихось додаткових передумов для проведення нашої зустрічі міністрів у вересні".

"Всі ми чотири міністри налаштовані на одне - на те, щоб ця зустріч була змістовною, на те, щоб ми говорили по суті, а не топили проблему в дипломатичних формулюваннях і розмовах. Наше завдання - говорити по суті і шукати конкретні рішення. Я переконаний, що за станом на зараз така налаштованість у нас є, а відповідно, якщо така ж налаштованість є і у міністра Лаврова, то ключ не просто знайдеться, а зробить поворот, і замок може відкритися", - підкреслив голова МЗС України.

Як писав "Апостроф, прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков підтвердив підготовку зустрічі помічників голов держав "нормандського формату", але дату зустрічі не уточнив.