RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Деякі обмеження карантину не відповідають Конституції - рішення КС

У п'ятницю, 28 серпня, Конституційний суд визнав деякі карантинні обмеження в Україні, введені через пандемію коронавірусу, незаконними.

Про це повідомляють на сайті Конституційного суду України (КСУ).

Зокрема, мова йде про постанову Кабміну №392. Також неконституційним КСУ назвав положення абзацу дев'ятого пункту другого розділу II "Прикінцеві положення" закону № 553.

У суді наголосили, що кожному, хто законно перебуває в Україні, гарантується свобода пересування. А це обмежують прийняті владою протиепідемічні заходи: заборона проведення масових заходів, роботи закладів громадського харчування, торгово-розважальних центрів, фітнес-центрів, готелів, хостелів, розважальних закладів.

Також порушує конституційне право громадян заборона на проведення закладами охорони здоров'я планових заходів щодо госпіталізації, обов'язкова самоізоляція громадян.

Закриття кордонів під час карантину, а також заборона на здійснення регулярних та нерегулярних перевезень пасажирів автомобільним транспортом в міському, приміському, міжміському, внутрішньообласному та міжобласному сполученні суперечать праву громадян вільно пересуватися і залишати територію України.

У суді зазначили, що обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина можливо у випадках, визначених Конституцією України. Таке обмеження може встановлюватися виключно законом - актом, прийнятим тільки Верховною Радою.

Як повідомляв "Апостроф", Україна закриває державний кордон для іноземних громадян до кінця вересня. Це пов'язано з ускладненням ситуації з коронавірусом.