RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Як дізнатися розмір майбутньої пенсії в Україні: формула і детальне роз'яснення

Для визначення можливого розміру пенсії за віком, який можна підрахувати в онлайн-сервісі, використовується формула, по якій за кожен рік стажу налічується 1% розрахункового заробітку.

"Апостроф" підрахував, яку суму зможуть отримувати громадяни з середньою зарплатою близько 11 тисяч гривень при наявності необхідних 35 років стажу.

Як відомо, після пенсійної реформи, яка почалася в 2017 році, розмір майбутніх виплат зменшили. Тепер за кожен рік стажу нараховують не 1,35% розрахункового заробітку, а тільки 1%. Щоб розрахувати майбутній розмір пенсійної виплати при наявності повного стажу (35 років), потрібно приблизне співвідношення своєї зарплати до середньої помножити на стаж, 1% і на середню зарплату в країні за три минулі роки (10 тисяч гривень).

Якщо зараз ваша середня зарплата становить близько 11 тисяч, то приблизний розрахунок майбутньої пенсії буде виглядати так: 10 000 помножити на 35 помножити на 1 і на 1%. Де одиниця - співвідношення своєї зарплати до середньої, 35 - стаж, а 1% - коефіцієнт оцінки стажу, який у всіх один.

Таким чином, із середньою зарплатою 11 тисяч гривень можна розраховувати на пенсію близько 3500 грн. А для того, щоб отримувати максимальну виплату, потрібно мати зарплату приблизно в п'ять разів вищу за середню.

Якщо ж працівник або фізична особа підприємець офіційно платить податки з мінімальної зарплати, коефіцієнт заробітку у формулі буде значно меншим від одиниці. В такому випадку претендувати можна буде тільки на мінімальну пенсію, розмір якої зараз - 1712 грн.

Як повідомляв "Апостроф", в Україні в 2021 році підвищать пенсійні виплати для окремих категорій. На реалізацію цього проекту буде потрібно 4,5 млрд грн.