RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Нові штрафи для водіїв і призов до армії: що змінилося для українців з 1 жовтня

З початком другого місяця осені в житті українців відбудуться важливі зміни, які стосуватимуться використання готівки, руху автомобілів і служби в армії.

"Апостроф" зібрав інформацію про те, що змінитися з 1 жовтня.

Кінець старих грошей

З 1 жовтня Національний банк виводить з обороту гривні, зразків до 2003 року, і монети номіналом 25 копійок. У магазинах, ресторанах і в сфері побутових послуг їх більше не прийматимуть. Безкоштовно обміняти монети номіналом 25 копійок і старі банкноти зразка до 2003 року на інші номінали можна протягом наступних трьох років.

У всіх українських банках їх повинні приймати до 30 вересня 2021 року включно. У Національному банку та уповноважених банках ("Ощадбанк", "ПриватБанк", "Райффайзен Банк Аваль", "ПУМБ") - до 30 вересня 2023 року включно.

Початок призову в армію

У четвер, 1 жовтня стартує осінній призов до лав Збройних сил України, який триватиме до 31 грудня включно. На строкової службу буде призвано хлопці від 18-27 років, які не мають підстав для відстрочки або звільнення (отримання освіти, стан здоров'я).

Згідно з рішенням Кабміну, під час осіннього призову ЗСУ поповнять 13 тисяч 570 новобранців.

Що буде з тарифами?

Тарифи на газ в жовтні залишилися без змін. "Нафтогаз" зберіг ціни на рівні 4,7 грн / кубометр в рамках пакету "Місячний" і 5,24 грн кубометр в рамках тарифу "Річний".

Не передбачається змін в інших тарифах за комуналку. За інформацією Міністерства енергетики, підвищення тарифів на електрику з 1 жовтня (передбачалося, що ціна на перші 100 кВт / год електроенергії для населення підвищиться фактично вдвічі) не відбудуться.

На дорозі - з ближнім світлом

Нагадаємо, що з 1 жовтня в Україні водії повинні в будь-яку пору доби включати денні ходові вогні або ближнє світло фар. Йдеться про поїздки поза населеними пунктами. Така вимога п. 9.8 Правил дорожнього руху України. За її невиконання передбачено адміністративний штраф.

Водії зобов'язані будуть включати ближнє світло фар на протязі з 1 жовтня по 1 травня.

Стрілки - на годину назад

У жовтні українців чекає черговий перехід на "зимовий" час. У неділю, 25 жовтня, о 4:00 ранку за київським часом, стрілку годинника потрібно буде перевести на одну годину назад.

Раніше "Апостроф" повідомляв, як і коли зміняться тарифи на житлово-комунальні послуги в Україні.