RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

В Україні провели ювілейний парад "Запорожців": фото і відео з раритетними авто

60 років тому - 1 жовтня 1960 року - з конвеєра вийшов перший мікролітражний український автомобіль "Запорожець" - ЗАЗ 965. З нагоди ювілейного дня народження в Запоріжжі провели урочистий забіг "ЗАЗиків" центральним проспектом міста.

Про це повідомляє 061.

Народ любив "Запорожець" і ціна його була доступною. Цей автомобіль продавався не тільки всередині країни, але і йшов на експорт. Його закуповували багато країн. Однак за кордоном він був відомий під назвою "Ялта" - "Запорожець" добре продавався в Фінляндію.

Бюджетна машина була вдвічі дешевше за "Жигулі" і втричі - за "Волгу". Експортний автомобіль був дорожче, у нього були зовнішні дзеркала, радіоприймач і попільничка. Крім того, він мав двоколірне забарвлення. Обидві моделі випускалися практично одночасно.

У Запоріжжі всі пам'ятні дати "ЗАЗика" намагалися відзначати з розмахом.Так, приміром, відзначення 50-го ювілею "Горбатого" внесли до Книги Рекордів України - тоді зафіксували найдовшу колону "965-х" - 50 одиниць. У 2018 році встановили ще один рекорд - в ЗАЗ-968 помістилося 17 чоловік і баян.

Цього року карантин завадив провести масштабне святкування. Замість цього, тут замовили торт у вигляді "Запорожця" і запросили членів клубу власників автомобілів "ЗАЗ" колоною проїхати центральним проспектом міста.

Як повідомляв "Апостроф", в Україні почалися продажі автомобілів LADA вітчизняного виробництва.