RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

Всі новини

Археологи виявили сенсаційну знахідку під час розкопок в Софії Київській: фото

Археологи виявили в національному заповіднику "Софія Київська" останки інгумаційного жіночого поховання та бронзову шпильку у вигляді пастушої палиці.

Про це повідомив дослідник Ігор Полуектов в Facebook.

"Від нього (інгумаційного жіночого поховання - "Апостроф") залишилися тільки нижні кінцівки - верхня частина скелета потрапила в прірву і, ймовірно, буде знайдена пізніше, при виборі провалу на значно нижчій глибині (роботи тривають)", - написав Полуектов.

Виявлені речі попередньо датують V - IV ст. до н.е. За словами Полуектова, на сьогодні це найдавніша археологічна знахідка на території садиби Софії Київської.

"Завдяки цій знахідці, а також сукупності ряду інших ознак вдалося атрибутувати поховання і зв'язати його з племенами Підгірцівсько-милоградської культури, ареал поширення яких охоплював Верхнє Подніпров'я, північну частину сучасної України біля Стугна і Південного Бугу. Період розквіту цієї культури припав на першу половину VІІІ - початок ІІІ ст. до н. е. - час, коли встановилися і зміцнилися регулярні контакти її спільноти з представниками скіфської культури", - написав він.

Розкопки почали через утворений пороху в ямі над однією з ділянок підземних споруд.

"Головним завданням для дослідників було розкрити зруйновану ділянку підземелля, обстежити і зміцнити її. У той же час здійснювалися археологічні дослідження культурних нашарувань навколо прірви", - написав Полуектов.

Також на місці розкопок виявили цікаву знахідку - заготовку для друку, датовану другою половиною XIV століття.

"Очевидно, що ця печатка була пов'язана з Київською митрополією при Софії Київській (Кафедральному митрополичому храмі), де був архів, куди стікалися листи з усього світу. Як бачимо, він продовжував своє існування, листи відправлялися, скріплювалися печатками", - пояснив дослідник.

Це, за його словами, свідчить про те, що життя Києва не переривалося після навали.

Як повідомляв "Апостроф", під час презентації знахідок, зроблених під час розкопок в комплексі Саккара під Каїром (Єгипет), археологи відкрили один із саркофагів і показали мумію, яка в ньому знаходилася.