RU  UA

Лікарів перевантажено і не забезпечено: нардеп розповіла, як лікувалася від коронавірусу

Голова партії "Голос", народний депутат України Кіра Рудик, яка захворіла на коронавірус, поділилася досвідом лікування хвороби і повідомила, яка допомога лікарів їй знадобилася.

Про це нардеп розповіла в ефірі Апостроф Live.

За словами Кіри Рудик, на 14 день хвороби вона відчуває себе набагато краще і зараз активно працює, перебуваючи при цьому на самоізоляції будинку.

"Я захворіла приблизно два тижні тому. Перші кілька днів у мене була дуже висока температура, напевно, найвища з усіх часів, як я себе пам'ятаю. Після того, як температура спала, у мене зник нюх і смак", - розповіла вона про початок перебігу хвороби.

Її лікування проходило під наглядом сімейного лікаря з Солом'янської поліклініки міста Києва.

"Зараз лікарі супер перезавантажені. Мій сімейний лікар зараз працює по 12-14 годин на добу, він постійно їздить на виклики ... Тому необхідно робити багато кроків самостійно. Саме в цьому було моє завдання - полегшити лікаря роботу і виконувати чітко його рекомендації", - помітила вона.

Кіра Рудик повідомила, що зробити тест в державній клініці їй не запропонували. Викликати швидку вона вважала недоцільним, щоб не забирати час лікарів.

"Я не приймала жодних ліків, весь час знаходилася вдома, була на контакті з лікарем. Весь час розповідала йому, яка температура і який рівень насиченості крові киснем. Я пила багато води і намагалася вести себе як хороший пацієнт", - повідомила вона.

За словами нардепа, найбільше її здивувало під час лікування, що існує нова постанова МОЗ, яке дозволяє людям через 14 днів після початку захворювання без повторного тесту виходити на роботу. Кіра Рудик вважає, що ця постанова, яка повинна зменшити навантаження на медичну систему, створює велику кількість загроз для людей, які ще не одужали.

Також її вразило невідповідність слів міністра охорони здоров'я Максима Степанова про забезпечення лікарів з реальною ситуацією.

"Насправді лікарі не забезпечені, я це на собі відчула, тому що звичайний сімейний лікар на Солом'янці не має достатньо масок, не має достатньо бахіл і засобів захисту ... На тести потрібно чекати дуже довго. Вісім місяців Верховна Рада дала на підготовку Міністерству охорони здоров'я. 66 млрд гривень, вісім місяців, і вся країна пішла на локдаун. За цей час можна було зробити набагато більше змін для того, щоб зараз, коли епідемія почалася і йде семимильними кроками, система була готова. Вона зараз абсолютно не готова. це відповідальність однозначно міністра Степанова, відставки якого ми вимагаємо зараз, як фракція "Голос", - зазначила народний депутат.


Як повідомляв "Апостроф", раніше у Верховній Раді України лише за один день позитивні тести на коронавірус отримали вісім народних депутатів.