RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Покровська поминальна субота: що потрібно зробити 10 жовтня і як поминати покійних

10 жовтня в 2020 році відзначають Покровську батьківську суботу.

"Апостроф" розбирався в традиціях в цей день і заборонах.

Що робити

10 жовтня слід піти до церкви помолитися і поставити свічки. В цей день в храмах проходить заупокійна Божественна літургія, де читають молитви за всіх православних покійних.

Після церкви слід піти на цвинтар до рідних і близьких. Там треба прибратися на могилі і згадувати покійних.

Поминальну трапезу в колі сім'ї влаштовують вдома, ставлячи тарілки і прилади для померлих близьких. Перед цим слід умитися і помити руки. Після обіду страви краще прибирати не відразу, а після 19.00.

Як поминати покійних

У церкві треба молиться за душі покійних. Варто відвідати панахиду, на яку потрібно взяти кошик з продуктами (подаяння): з фруктами, хлібом, цукерками, червоним вином. Також треба покласти туди і записку з іменами покійних, а потім в храмі поставити все на спеціальний стіл.

На кладовищі слід думати про покійних лише добре, не сумувати і не плакати.

Вдома під час трапези за столом потрібно згадати добрі справи людей, які померли, про їхні успіхи і досягнення за життя.

Заборони

У цей день не можна "занурюватися" в горе за померлими. Краще думати тільки про добрі справи померлих, про позитивні моменти з ними.

Також церква не рекомендує влаштовувати поминальну трапезу на кладовищі. Краще їжу роздати нужденним, а поминки влаштувати вдома в колі рідних.