RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Як уникнути великого штрафу за ввезення "євробляхи": власникам вказали на важливий нюанс

Власники "євроблях", які ввозять їх в Україну, отримують перші протоколи про порушення митних правил вже під час перетину кордону України на митницях. На підставі цих протоколів суди у більшості випадків накладають на їх власників штрафи в розмірі 170 тисяч гривень або конфісковують авто в дохід держави. Однак існує норма, яка дозволяє власнику автомобіля на єврономерах захистити себе від штрафу.

Про це пише видання "Дорожній адвокат".

Як відомо, норми статей 470 та 481 Митного кодексу (транзит та тимчасове ввезення) щодо запровадження штрафів у розмірі до 170 тисяч гривень набрали чинності лише з 22.08.2019 року. До цієї дати диспозиція цих статей передбачала більш м`яку відповідальність (штрафи у 8,5 і 17 тисяч гривень) і не передбачала конфіскації автомобіля.

ВАрто додати, що ст. 58 Конституції закріплює загальновизнаний принцип права, відповідно до якого закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі крім випадків, коли вони пом`якшують або скасовують відповідальність особи. Тому посилення відповідальності за правопорушення, вчинені на момент дії "старого" закону, порушує вимоги ст.58 Конституції, а тому застосування до таких порушень "нових" штрафів є неприпустимим.

Тому якщо порушення в частині не вивезення автомобіля на іноземній реєстрації було вчинено до 22.08.2019 року, то з урахуванням статті 58 Конституції, такі дії утворюють склад правопорушення за нормами закону, чинного на час вчинення правопорушення.

Якщо порушення митних режимів транзиту чи тимчасового ввезення вчинено у період дії "старого" закону, до суду варто подати письмову юридично аргументовану заяву із обґрунтуванням принципу незворотності дії закону у часі.

Як повідомляв "Апостроф", в мережі нагадали про штрафи за порушення строків перебування автомобілів на іноземній реєстрації в Україні.