RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

В Україні власників євроблях поліція може штрафувати на місці: деталі гучного рішення

Суд розглянув питання про право поліції виносити штрафи водіям автомобілів на іноземних номерах на місці зупинки. Водію "євробляхи" присудили штраф розміром 8 500 грн.

Про це повідомляє Auto24.

Поліція зупинила авто на єврономерах на підставі п. 10 ч. 1 ст. 35 Закону "Про Національну поліцію" - "поліцейський може зупиняти транспортні засоби в разі, якщо зупинка транспортного засобу, зареєстрованого в іншій країні, здійснюється з метою виявлення його передачі у володіння, користування або розпорядження особам, що не ввозили такий транспортний засіб на митну територію України".

Під час перевірки виявилося, що власником машини є компанія МВ "Laisvauta", яка зареєстрована в Литві і що автомобіль ввезений в режимі транзит і своєчасно не вивезений.

Поліцейські виписали штраф в 8 500 грн на підставі ч. 8 ст. 121 КУпАП - "керування водієм транспортним засобом, щодо якої порушено обмеження, встановлені Митним кодексом України, а саме: порушені терміни його тимчасового ввезення; транспортний засіб передано в користування особі, яка не ввозила його на митну територію України, яке тягне за собою накладення штрафу на водія в розмірі 8 500 грн".

Водій оскаржив штраф в суді. У позові він зазначив, що інспектори не мали права зупиняти його на підставі п. 10 ч. 1 ст. 35 Закону "Про Національну поліцію" і також не мали права застосовувати штраф на підставі ч. 8 ст. 121 КУпАП.

Суд першої інстанції скасував штраф поліції. Однак поліція теж подала апеляційну скаргу.

Восьмий апеляційний адміністративний суд визнав дії поліцейських правомірними і підтвердив законність накладення штрафу на підставі ч. 8 ст. 121 КУпАП в розмірі 8 500 грн.

Суд пояснив своє рішення тим, що терміни переміщення автомобіля в митному режимі транзиту були порушені. Крім того, машина була передана в користування людині, яка не ввозила її в Україну.

Як повідомляв "Апостроф", за стерту гуму на шинах українських водіїв можуть оштрафувати, а при повторному порушенні - позбавити права керування на строк від трьох до шести місяців.