Вчені встановили, що дає можливість SARS-CoV-2, який викликає Covid-19, так швидко захоплювати організм у порівнянні з іншими коронавірусами.
Про це пише naked-science.
Дослідженням займалася група вчених під керівництвом медиків і біологів з Брістольського університету.
Потрапляючи в організм, SARS-CoV-2 повинен спочатку прикріпитися до мембранного білка ACE2, який вистилає поверхню клітин. Потім вірус проникає в клітину і відтворює кілька своїх копій. Для прикріплення до клітин і вторгнення в них коронавірус використовує S-білок.
"Вивчаючи послідовність S-білка SARS-CoV-2, ми були вражені наявністю невеликої послідовності амінокислот, яка, здавалося, імітувала послідовність білка, виявлену в людських білках, взаємодіючих з нейропіліном-1. Це привело нас до простої гіпотези: чи може шіпіковий білок коронавірусу зв'язуватися з нейропіліном-1, щоб інфікувати клітини? "- пояснили вчені.
Після того як автори дослідження з'ясували, що шіпіковий білок коронавируса зв'язується з нейропіліном-1, вони зробили ще одне важливе відкриття. Ця взаємодія, як виявилося, допомагає посилювати інфекційність SARS-CoV-2 і спрощує його проникнення в клітини.
"Потім за допомогою моноклональних антитіл - білків, створених в лабораторії - нам вдалося послабити здатність SARS-CoV-2 інфікувати людські клітини", - резюмували вони.
Як повідомляв "Апостроф", японські вчені створили демонстраційну модель поширення коронавірусу Covid-19 при розмові за столом. Завдяки цьому стало відомо, де найбезпечніше сидіти під час зустрічі і що допоможе знизити ймовірність зараження при зустрічі з друзями.