RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Яке свято 27 жовтня і що не можна робити

27 жовтня православні віруючі вшановують пам'ять святої преподобної Параскеви Сербської, в народі цей день називають Параскеви Грязнихи.

Детальніше про історію свята, його традиції і прикмети пише "Апостроф".

Свята Параскева (Петка) з'явилася на світ в місті Епіант в Сербії у віруючій родині. Вона часто відвідувала церкву, вела праведне життя і допомагала бідним. Свята Параскева вирішила присвятити себе служінню Господу і майже все життя прожила у Йорданській пустелі, у пості і молитві. Одного разу вночі під час молитви до неї з'явився Ангел і наказав повернутися додому. Там через два роки вона і померла.

День Параскеви Грязнихи в народі отримав свою назву через те, що у цей день часто бувала погана погода з дощами. Жінки вважають Параскеву покровителькою жіночого здоров'я.

Традиції на Параскеву П'ятницю

Цю святу надзвичайно шанували як заступницю жіноцтва, ототожнюючи її з Богородицею, а також з дохристиянськими жіночими божествами, що відповідали за "плодючість" жінки, за її сімейне благополуччя, за здоров'я дітей, а також за жіночі ремесла.

В цей день 27 жовтня дівчата молилися Параскеві про хороше заміжжя, про лад у сімейному житті, благополучну вагітність і легкі пологи.

Що заборонено робити 27 жовтня

Параскева П'ятниця також вважалася покровителькою жіночих ремесел, але займатися рукоділлям в цей день було суворо заборонено, крім тіпання льону і приготування їжі. На порушниць заборон Параскева могла образитися і наслати хвороби.

Також, згідно з народним повір'ям, на Параскеву жінкам було категорично заборонено митися, прати, мити і розчісувати волосся, а також купати дітей.

Крім того, в цей день заьоронялися сміх і веселощі, а також вечірні дівочі посиденьки.

Прикмети на свято Параскеви Грязнихи

  • Якщо на Параскеву яскраві зірки - буде гарний урожай.
  • Якщо на Параскеву сильний дощ - до зими залишилося чотири тижні.
  • Якщо на Параскеву сухо і вітряно - літо буде неврожайним, якщо дощитиме і тихо - буде багатий урожай.
  • Якщо вагітна жінка буде розчісувати волосся на Параскеву, свята не допоможе їй під час пологів.
  • Тим, хто народився у цей день, доведеться багато працювати, щоб стати щасливим.

Як повідомляв "Апостроф", 26 жовтня православні християни в Україні відзначали свято Іверської ікони Божої Матері, яка шанується як чудотворна.