RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Хеллоуїн 2020: як гадати, прикмети і забобони 31 жовтня

Увечері 31 жовтня в усьому світі починають святкувати Хеллоуїн - свято, яке залишилося з язичницьких кельтських часів і яке супроводжують особливі прикмети, ритуали та ворожіння.

"Апостроф" розповідає про історію та особливості цього свята.

Історія свята

У ніч на 1 листопада стародавні кельти в Європі відзначали Самхейн - свято, яким прощалися з літом і зустрічали зиму. У той час вірили, що цієї ночі духи померлих приходять з потойбічного світу, для них у вікнах запалювали особливі вогні і залишали солодощі та їжу.

З приходом християнства до цієї дати приурочили День всіх святих, і це свято наповнилося новим змістом, але традиція поминання померлих залишилося. За повір'ями, світ потойбічний в цю ніч наближається до світу живих впритул.

Символи Хеллоуїна

Найвідоміший атрибут свята - світильник Джека (гарбуз з вирізаним обличчям і свічкою). Вважається, що він відлякує злих духів.

Червона свічка також грала роль оберега для дому, її було прийнято ставити біля вікна, щоб вона вказувала дорогу душам предків. Для них ставили поруч частування - горіхи, яблука, варену картоплю.

Традиційними символами Хеллоуїна стародавні кельти вважали вогонь, воду і яблука. Вогонь розсіював темряву, вода очищала тіло і помисли, а яблуко символізувало життя.

Ритуали і прикмети

У цю ніч влаштовують карнавал з переодяганням. У давні часи таким чином збивали з пантелику нечисту силу, яка приходить в живий світ полювати за душами.

Згідно прикметам, якщо на Хеллоуїн вивернути одяг навиворіт і пройтися задом наперед, то можна зустріти справжню відьму або риса.

Щоб захистити свій будинок на цілий рік, потрібно тричі обійти навколо будинку з палаючим факелом або світильником Джека в руках.

На Хеллоуїн не можна залишати вдома чорного кота, тому що він принесе нещастя всієї сім'ї. З горищ також виганяють кажанів, яких забобонні люди вважають слугами диявола, і сов, які за повір'ям, можуть напророкувати небіжчика.

У ніч на 31 жовтня варто звернути увагу на павуків. Якщо вони з'являться в будинку, то вбивати їх не можна. Таким чином померлий родич намагається попередити про біду.

Ворожіння на Хеллоуїн

Для цього ворожіння потрібні червоне яблуко, запалена свічка в свічнику і дзеркало. У приміщенні повинно бути темно, а свічка повинна стояти біля дзеркала.

Дівчині, яка ворожить, потрібно дивитися в дзеркало і паралельно їсти яблуко. Суджений з'явиться в відображенні. Скільки шматочків яблука проковтнула - стільки років чекати зустрічі. Якщо яблуко з'їдено, а суджений не з'явився, доведеться чекати наступного року. Якщо свічка раптово гасне, це вказує на присутність злих духів. Тоді ворожіння слід припинити.

Для ще одного ворожіння знадобляться шпилька і любовна записка (вітальна листівка) від шанувальника. Листівку потрібно навпіл, скріпити шпилькою, що не застібаючи, і покласти під подушку. Сон, який приснитися - буде віщим.

Коштовне каміння, дорогі прикраси, скло або чиста вода будуть свідчити про щирі почуття. Якщо уві сні будуть квіти, дерева, полум'я, буря або злива - значить, молода людина обманює. Зранку не дивлячись потрібно вийняти листівку з-під подушки. Вколотий палець буде сигналом, що відношення не заладяться.

Як повідомляв "Апостроф", напередодні самого страшного свята року Хеллоуїна, який традиційно відзначають 31 жовтня, люди у всьому світі намагаються якомога оригінальніше прикрасити будинок.