RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

Всі новини

Інцидент через мову в університеті Дніпра: професор пояснив свою позицію

Професор Національного технічного університету "Дніпровська політехніка" Валерій Громов, який став стороною мовного скандалу через відмову викладати українською мовою, пояснив свою позицію і виклав аргументи, які стали причиною його рішення звільнитися з вишу.

Про це він розповів у своєму коментарі "Апострофу".

За словами Громова, у "Дніпровській політехніці" він читав курси: "Німецька ідеалістична філософія", "Метафізика", "Естетика", "Антична філософія", "Давньосхідна філософія" для студентів гуманітарного і соціального напрямку, а також "Культури Стародавнього Сходу" для "культурологів" і філософську частину "Ціннісних компетенцій фахівця" для студентів не філософських спеціальностей.

"Весь цей час, а в університеті я пропрацював 27 років, у мене не було проблем з викладанням матеріалу російською мовою навіть з тими студентами, які вважали за краще б слухати викладання українською мовою. Мій українська мова не настільки бездоганна, щоб такий складний матеріал з філософії я міг викладати українською. А викладати філософію, навіть просто намагаючись дотримуватися інтелектуальної стежки якогось великого філософа, це означає мислити, напружуватися, розуміти", - пояснив професор.

Разом з тим, він визнав, що відстоює російську мову в країні, де "половина населення говорить російською".

"На мій погляд, хоча я добре обізнаний, наскільки по-різному думають люди, в Україні було б набагато більше ментального благополуччя, якби мовна політика була б іншою. Моя точка зору полягає в тому, що українська і російська мови - це наші мови, а не так, що українська ваша, а російська наша. На культуру незалежної України можуть плідно попрацювати всі, потрібно тільки мати добру волю в дусі універсальних моральних цінностей і йти назустріч один одному. Людям, які сіють розбрат і вигодовують міжнаціональну ворожнечу, здається, що в їхньому житті стає більше сенсу і навіть духовності через непримиренні переконання. Але в ХХІ столітті, після століть кривавої історії Європи, можна з упевненістю сказати, що це шлях в нікуди. Зрештою, чому нас вчили Будда, Крішна, Христос і Мухаммед? Хіба не вчили вони нас любові?", - виклав свою позицію Громов.

Як повідомляв "Апостроф", у місті Слов'янськ Донецької області в автобусі чоловік нахамив жінці через українську мову після її прохання одягти правильно маску.