RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

В Україні злетить абонплата за газ: коли і скільки доведеться платити

В Україні, виходячи з цін на біржі в кінці кожного місяця, перерахують тарифи на газ, а з 1 січня перерахують і абонплату.

Про це повідомляє "Обозреватель".

В кожному регіоні і у кожного облгазу є свій тариф на кубометр доставки газу. Експерти рахують весь обсяг використання газу за період жовтня по жовтень (так званий газовий рік), і поділяють цю кількість на 12 місяців, а потім множать суму на тариф облгазу і виходить сума, яку платить українець.

"Поки ще немає нових тарифів, я навіть не можу їх вам спрогнозувати Але, звичайно, зараз йде процедура, у нас є і методика, буде і потужність розрахована", - говорить член НКРЕКУ Оксана Кривенко.

За її словами, на даному етапі немає чітких сум, поки що проходять громадські слухання і затверджується структура тарифу, але в деяких регіонах зростання може скласти 30% і більше.

"Перерахунок абонентської плати буде. Буде і за обсягом. Зараз ви платите, виходячи з того обсягу газу, який використовували в минулому опалювальному сезоні. А з першого січня порахують той опалювальний сезон, який в 2020-му закінчився. Якщо ви більше витрачали газу, то більше будете і абонплати платити", - розповіли в прес-службі "Київенерго".

Відзначимо, що рости сума абонплати може навіть за умови, що сам газ дешевшає. Адже в цю суму входить ремонт, оплата модернізації, зарплати співробітників, витратні матеріали.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в новому опалювальному сезоні українці отримають більш високі суми в платіжках за газ, однак споживачі можуть заощадити, якщо скористаються можливістю зафіксувати тариф на рік вперед.