RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Бунт мерів: які міста в Україні виступили проти карантину вихідного дня

Мери українських міст в різних регіонах країни збунтувалися проти карантину "вихідного дня", який було введено постановою Кабінету міністрів на засіданні в середу, 11 листопада.

"Апостроф" зібрав інформацію з міст, в яких місцеве керівництво заперечує проти обмежень для роботи більшості підприємств в сфері розваг і торгівлі, як це передбачено рішенням уряду.

Луцьк

Виконувач обов'язків міського голови, секретар міської ради Григорій Пустовіт звернувся до прем'єр-міністра Денису Шмигаль із закликом скасувати рішення уряду про введення карантину вихідного дня.

При цьому в.о. луцького мера посилався на акцію протесту, яка відбулася в місті 11 листопада і на яку вийшло більш ніж тисяча представників ресторанного, торгового і сфери надання послуг, які становлять значну частку малого і середнього бізнесу міста.

"Багато суб'єктів господарювання, які сьогодні опинилися в умовах виживання, через нові обмеження понесуть невиправдані збитки, знову опиняться на межі закриття, будуть змушені звільняти працівників", - цитують Григорія Пустовіта на Facebook-сторінці Луцької міської ради.

Він також зазначив, що на думку міської ради, таке рішення є сумнівним з точки зору поліпшення епідеміологічної ситуації і при цьому завдасть значної шкоди економіці громад.

"Це може призвести до банкрутства представників малого та середнього бізнесу, втрат дохідних частин бюджетів усіх рівнів, падіння показників соціально-економічного розвитку", - сказано в зверненні.

Також Григорій Пустовіт зазначив, що заборона роботи великої кількості закладів у вихідні збільшить кількість відвідувачів в робочі дні, що може спровокувати зростання захворюваності.

Слов'янськ

Мер Слов'янська Вадим Лях заявив, що в місті не вводитимуть карантин вихідного дня 14 і 15 листопада. За його словами, Кабмін не взяв до уваги реалії невеликих населених пунктів.

"Поки ж ніяких додаткових обмежень на вихідні ми вводити не будемо. Наша комісія відстежить ситуацію, і через тиждень ухвалимо рішення", - написав він на своїй сторінці в Facebook.

За словами Вадима Ляха, вихідні в 100-тисячному прифронтовому Слов'янську і містах-мільйонниках Києві чи Харкові суттєво відрізняються. Тому, на його думку, рішення про карантинні обмеження повинні прийматися на місцях комісіями з надзвичайних ситуацій.

"Наші підприємці вже багато місяців і без того працюють лише для того, щоб зберегти свій бізнес і робочі місця. А для жителів передмістя вихідні дні - єдина можливість приїхати за покупками в місто або продати тут, на ринках, надлишки вирощеної сільгосппродукції", - пояснив відмінність мер Слов'янська.

Відповідне звернення з цього приводу вже відправлено до Кабміну.

Рівне

Введення карантину вихідного дня в Рівному розглядатиме спеціальна міська комісія в понеділок, 16 листопада. Про це повідомив мер міста Володимир Хомко в інтерв'ю місцевому виданню 7 днів.

Він уточнив, що спочатку питання про введення карантину вихідного дня буде розглянуто під час селекторної наради в облдержадміністрації під головуванням першого заступника голови ОДА Сергія Подоліна.

"Після того проведемо свою комісію. Наша комісія буде в понеділок. Що прийме комісія, і які будуть результати - повідомимо відразу", - сказав Хомко.

Миколаїв

Миколаївський міський голова Олександр Сенкевич звернувся до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля і голови Миколаївської ОДА Олександра Стадника з проханням не вводити карантин вихідного дня.

"Я проти" карантину вихідного дня ". Коронавірус поширюється незалежно від часу і місця. А такі жорсткі заходи безпеки значно "вдарять" по наступному бюджету нашого міста. Нагадаю, що за час жорсткого карантину Миколаїв втратив 100 мільйонів гривень з власної доходної частини", - написав він на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

За словами мера, бізнес не зможе пережити введення локдауна у вихідні дні, а тим більше напередодні зими.

"Бізнес просто не витримає такого навантаження. Я спілкуюся з представниками готельно-ресторанного бізнесу - всі говорять про одне. Якщо їх закладу будуть закриті на "карантин вихідного дня", то і сенсу працювати взагалі немає. Це не просто закриті харчування кошти на своє існування втратять тисячі працівників цієї галузі. І це напередодні зими - фінансово складної пори року, - підкреслив Олександр Сенкевич.

Івано-Франківськ

На думку мера Івано-Франківська Руслана Марцінківа, карантин вихідного дня - це половинчасте рішення з подвійними стандартами, яке не дасть позитивного ефекту.

"Карантин вихідного дня - це половинчасте рішення. Мовляв, треба щось робити, але, щоб не закривати бізнес повністю, то давайте це зробимо в суботу та неділю ... Люди обурені подвійними стандартами, оскільки тим же" Епіцентр "дозволено працювати" , - зазначив міський голова Руслан Марцінків під час ефіру на радіо "Західний полюс"

Івано-Франківський міський голова вважає, що ці обмеження нічого не змінять в ситуації з поширенням коронавірусу, а тільки приведуть до звільнення людей і економічних втрат в громадах. У той же час Руслан Марцінків заявив, що є прихильником обмеження роботи торгово-розважальних закладів та ресторанів на нічний час з 22 години, і переконаний, що в період пандемії за цим повинна стежити поліція.

Черкаси

Міський голова Черкас Анатолій Бондаренко, який сам захворів на коронавірус вважає неправильним введення карантину вихідного дня і закликав уряд при необхідності вводити надзвичайний стан.

"Я хочу, щоб наш уряд навчилося приймати рішення - або нехай вводять надзвичайний стан і скажуть, що вони нам виплатять компенсації за це надзвичайний стан. А просто якісь напівзаходи, невідомо для чого, цього робити не потрібно", - сказав він в зверненні на своїй Facebook-сторінці.

За його словами, карантин вихідного дня - це помилка, яка може знищити малий бізнес. Також мер Черкас зауважив, що на вихідні жителі міста відпочивають на природі на березі Дніпра.

"Чому карантин вихідного дня, а не карантин вівторка, середи, четверга, п'ятниці? Наше місто дуже невеликий і на вихідні дні він фактично порожній, люди відпочивають на природі ..." - риторично запитує міський голова.

Бондаренко зазначив, що в місті буде збільшено кількість рейсів громадського транспорту, зокрема, тролейбусів.

Мукачево

Мер міста Мукачево (Закарпатська область) Андрій Балога вважає, що введення в Україні карантину вихідного дня принесе більше шкоди, ніж користі.

Про це він написав на своїй Facebook-сторінці.

На його думку, такими заходами правітельствотолько імітує боротьбу з поширенням коронавируса в Україні.

"Ефекту від нього буде мало, а ось шкоди для сфери обслуговування й дозвілля дуже багато. Адже малий і середній бізнес, який і так ледь виживає в умовах епідемії, не може в будні платити зарплати і податки, а на вихідних немає", - написав мер Мукачева.

Андрій Балога вважає, що нинішня ситуація стала результатом дій центральної влади протягом останніх 8 місяців, коли "цільові кошти витрачалися не на профільні потреби".

"Я закликаю всіх слідувати рекомендаціям лікарів, берегти себе і своїх рідних. А бізнесу робити все, щоб вижити в цих важких умовах, дотримуючись всіх необхідних умови роботи", - звернувся до жителів Мукачева міський голова.

Львів

Мер Львова Андрій Садовий під час акції протесту заявив, що місто не буде дотримуватися карантину вихідного дня, який почне діяти в Україні з суботи, 14 листопада.

"Давайте будемо приймати карантин обідньої перерви На мою думку, це бздури ... Ніякого поганого рішення місто не братиме. Влада приходять і йдуть, а Львів був, є і буде ... Прошу вас розуміти непросту ситуацію. Ми з вами повинні взяти зобов'язання: ніяких ювілеїв, ніяких банкетів, ніяких весіль. Але якщо людина зайде в кафе і там є ті два-три столики і вип'є кави - про яке локдауне можна говорити? " - сказав він, додавши, що "Львів - це наше місто.

Одеса

В Одесі вчинили по-хитрому. Посилаючись на те, що в місті діє помаранчевий рівень епідемічної небезпеки, тут поки не збираються вводити додаткових обмежень, пов'язаних з карантином вихідного дня.

Про це заявив секретар оперативного штабу міськради з питань ліквідації надзвичайних ситуацій Олександр Тиховська.

За його словами, ні обласна, ні міська комісія ТЕБ не приймали ніяких рішень з цього приводу.

Тернопіль

У Тернополі вирішили не вводити додаткові обмеження в зв'язку з карантином вихідного дня. Про це заявив під час брифінгу міський голова Сергій Надал.

Міська влада вважає, що постанова Кабміну не відповідає вимогам чинного законодавства. Тому в Тернополі будуть діяти тільки ті обмеження, які діяли досі.

Потяги будуть зупинятися в Тернополі як на посадку, так і висадку пасажирів. А громадський транспорт буде працювати в звичайному режимі, однак заповнювати можна тільки сидячі місця, а пасажири зобов'язані надіти маски. Суб'єктів господарювання в сфері громадського харчування просять обмежити роботу до 22.00 і утриматися від гучних святкувань весіль, ювілеїв та великих бенкетів.

Мер Тернополя посилається на думку медиків про те, що такий карантин істотно не вплине на зменшення захворюваності, але поставить під загрозу економіку міста, оскільки саме у вихідні підприємці мають найбільшу виручку.

"Якщо цієї виручки не буде - люди просто припинять свою діяльність. Це означає, що половина Тернополя втратить роботу, а місто втратить надходження, з яких, зокрема, забезпечують роботу медустанов і купують обладнання, забезпечують роботу громадського транспорту", - підкреслив Сергій Надал .

Крім того, в місті досі діє рішення сесії міськради, а також комісії з надзвичайних ситуацій, якими чітко передбачені обмеження, що діють в Тернополі.

"Я прошу підприємців максимально дотримуватися обмежень, рекомендованих Міністерством охорони здоров'я. Йдеться про дотримання масочного режиму, дистанції, окремих входів-виходів, наявність сінітайзеров тощо", - звернувся мер до представників бізнесу.

Про коронавірус в Україні читайте в матеріалі "Апострофа" - Один лікар на 120 ліжок: як Україна програє війну з COVID-19.