RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Міжнародний день студентів: історія свята і цікаві факти

Весь світ відзначає Міжнародний день студентів саме 17 листопада.

"Апостроф" розповідає історію свята та цікаві факти про нього.

Історія свята

Історія цього свята почалася під час Другої світової війни. І дата 17 листопада обрана не випадково.

17 листопада у 1939 році нацистські війська заарештували і розстріляли лідерів Союзу студентів у Чехії. Більш того, понад 1000 студентів потрапили до концтабору, який розташований в Заксенхаузені, а дев'ятьох активістів студентського руху стратили у в'язницях Парижа.

За особистим наказом лідера Третього Рейху Адольфа Гітлера всі університети в окупованій Чехії були закриті аж до закінчення війни, і в пам'ять про ці звірства був придуманий Міжнародний день студента.

Коли почали святкувати в Україні

Українці вперше почали відзначати це свято в 1999 році, а історія з "другим" Днем студента, який випадає на 25 січня, пов'язана з Днем Святої мучениці Тетяни. У далекому 1755 році імператриця Єлизавета відкрила в Москві перший університет, а святу Тетяну вважають покровителькою знань і студентства.

Цікаві факти

Сучасні студенти практично нічого не знають про "криваву" історію створення цього свята, тому вони всіляко веселяться в ці дні.

Наприклад, в Португалії молодь 17 листопада збирається опівночі біля королівського пам'ятника і голосно співає різні пісні. Студенти у святкові дні надягають форму своїх навчальних закладів, а в місті Коїмбра навіть спалюють в котлах стрічки кольору свого факультету.

Фото: Facebook

Американські студенти, в свою чергу, вважають за краще відзначати це свято на домашніх вечірках або в клубах. У Данії День студента вважається сімейним святом, а влада Німеччини зовсім звільняє молодь від занять, і в ці дні проводять різноманітні спортивні змагання.

Але в Греції 17 листопада - річниця кривавих студентських протестів, які сколихнули країну в 1973 році. У цей день традиційно приносять квіти до меморіалів, а також влаштовують численні демонстрації.

Раніше ми розповідали про скандал, який стався в одному з вишів Дніпра. Так, професор Національного технічного університету "Дніпровська політехніка" Громов відмовився викладати українською мовою. Також викладач заявив, що студенти можуть написати на нього скаргу.