RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Річниця початку Революції Гідності: фото, відео і головні події перших днів

У суботу, 21 листопада, в Україні згадують початок Революції Гідності. Саме в цей день у 2013 році на Майдані почали збиратися перші демонстранти, які протестували проти припинення співпраці України з Європейським союзом.

"Апостроф" нагадує про головні події перших днів Євромайдану.

21 листопада Кабінет Міністрів України прийняв розпорядження, яким призупинив процес підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. У той же ввечері на Майдані Незалежності почали збиратися учасники протесту, до 22.00 їх зібралося вже понад півтори тисячі. Тоді ж на Майдані вперше з'явився спецзагін міліції "Беркут".


22 листопада кількість демонстрантів збільшилася до 5 тисяч. Акції Євромайдану пройшли в інших містах - від Львова до Донецька. Перші зіткнення з міліцією почалися через спроби силовиків перешкодити встановлювати намети. Велику частину протестувальників становили студенти, до них приєднувалися кияни, які вимагали повернення для України європейського курсу.

Масові протести пройшли 24 листопада - в поході вулицями Києва на Майдан взяло участь понад 100 000 учасників протесту. Протест підтримала українська діаспора у Франції, Італії, США, Німеччини, Польщі, Канаді та інших країнах.

1 / 1
Корреспондент.net
1 / 1
1 / 1
Олексій Фурман
1 / 1
1 / 1
1 / 1
ВВС
1 / 1
1 / 1
Максим Кудимець
1 / 1
theinsider.ua
1 / 1
1 / 1
pravda.com
1 / 1
pravda.com
1 / 1
1 / 1
pravda.com
1 / 1
1 / 1
pravda.com
1 / 1
istpravda.com.ua
1 / 1
Олексій Фурман
1 / 1
Олексій Фурман
1 / 1
Олексій Фурман
1 / 1
Олексій Фурман
1 / 1
Олексій Фурман
1 / 1
Олексій Фурман
1 / 1
Олексій Фурман
1 / 1

26 листопада студенти КНУ імені Тараса Шевченка та Києво-Могилянської академії оголосили попереджувальний страйк. Наступного дня близько 15 000 студентів вирушили до Адміністрації Президента з вимогою підписати угоди про асоціацію з ЄС.

28 листопада під час саміту ЄС-Україна в Вільнюсі почався загальний студентський страйк. Наступного дня на Майдані Незалежності зібрався мітинг, на якому виступили лідери опозиції, пообіцявши добитися дострокових виборів. 29 листопада стало остаточно ясно, що президент Янукович відмовився від більш тісних відносин України з ЄС.


Увечері 30 листопада розпочався кривавий розгін студентів з Майдану "беркутівцями". Це призвело до того, що вже 1 грудня піднялася справжня хвиля масових протестів. Кількість протестуючих сягала кількох сотень тисяч осіб. На Майдані зібралося народне віче, яке стало поштовхом для Революції Гідності.

Як повідомляв "Апостроф", в суботу, 21 листопада, в Україні відзначають День десантно-штурмових військ, вони в 2014 році одними з перших піднялися для відсічі агресії Росії проти України.