RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

УАФ визнали потерпілою стороною у справі розкрадання коштів УЄФА через офшор Суркісів

Шевченківський районний суд міста Києва визнав УАФ (раніше - ФФУ) потерпілою стороною у справі про присвоєння коштів УЄФА, які ФФУ за часів головування Григорія Суркіса отримувала на офшорну компанію-посередника "Ньюпорт Менеджмент Лтд".

Про це свідчать дані Єдиного реєстру судових рішень, передає УНН.

Мова про виробництво №42019000000002229 від 18 жовтня 2019. В рамках досудового розслідування, вивчивши матеріали справи, суд прийшов до висновку про визнання УАФ потерпілою стороною.

У 1999 році Всеукраїнська громадська організація "Федерація футболу України" (УАФ) і компанія "Ньюпорт Менеджмент Лтд" (Британські Віргінські острови), уклали агентську угоду. Згідно з нею, кошти від УЄФА, призначені ФФУ для розвитку українського футболу, перераховувалися на "Ньюпорт Менеджмент Лтд". Офшор перераховував їх іншим балтійським компаніям: Aberno Buiness LLP, Atlantic Contracts LP, Baltex Business LP, Batlow Commerce LLP, Belport Business LP, Conversum Export LP, Cooper Systems LP, Danske Megan LP, Darion Limited, Deleon Investments Group SA, Dellcroft Products LP, Easthold LLP, Extera Trading Corp., Forum Commerce LP, Kineshell Store LLP, Limassol Holdings SA, Maximus Venture SA, New Point Conference OU, Novimor OU, OvertradE Solutions INC, Portofino LTD, Romeo Life-Ibrahim Yildizhan, Sagar Capital LP, Salton Sales LP, Trade NationaL LP, Vampel Hold LLP, Vast AscenT Group Corp, Zaira Finance SA. Деякі з компаній пов'язані між собою одними і тими ж засновниками, мають одних керівників або зареєстровані за однією і тією ж адресою. Встановлено, що компанії не мають відношення до футболу, не мали маркетингової активності, що не рекламували товари.

За даними слідчих, допитаний в жовтні 2019 Андреас Софоклеус, який з 2004 є директором "Ньюпорт Менеджмент Лтд", повідомив, що розпорядження про прийом і виплату компанією "Ньюпорт Менеджмент Лтд" належних ФФУ коштів направлялися йому по електронній пошті.

І, за даними ЗМІ, "Ньюпорт Менеджмент Лтд" отримувало такі листи з електронної адреси, зареєстрованого на домені - @goal.com. На цьому ж домені зареєстровані всі електронні адреси співробітників ФК "Динамо" (Київ).

Раніше німецьке видання Der Spigel констатувало, що УЄФА з 2002 перерахувала близько 390 млн євро, призначених Української асоціації футболу, офшорної компанії президента київського "Динамо" Ігоря Суркіса. Інформація видання була заснована на записці для внутрішнього користування УЄФА від 2016, яку надав один зі співробітників організації. У записці йшлося про те, що протягом 15 років гроші, призначені для УАФ, перераховувалися компанії "Ньюпорт Менеджмент Лтд". Також зазначалося, що власником компанії є президент "Динамо" Ігор Суркіс.

"Доказом, що власниками Newport Management Limited були громадяни України, свідчать і протоколи зборів відомої київської сімки в складі В.Згурского, Карпенко, Ю.Ляха, В.Медведчука, Б. Губського, Г.Суркіса, І.Суркіса від 29 і 30 листопада 1995 року, які відбулися в Києві та Цюріху", - повідомляє Відкритий реєстр національних громадських діячів України.