RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

У Чорнобильській зоні зафіксовано різкий стрибок радіації: з'явилося пояснення

У Чорнобильській зоні підвищився рівень радіації, однак пізніше цьому дали пояснення.

Про це повідомляють на Facebook-сторінці Save Dnipro.

17 і 18 листопада на станції моніторингу біля нового сховища відпрацьованого ядерного палива СВЯП-2 різко підскочили показники радіаційного забруднення і досягли показника 124000 мкЗв/год. Стандарт для цієї місцевості - 210 мкЗв/год.

Відзначають, що 18 листопада відбулася історична подія для України і світу. У нове сховище СВЯП-2 вперше було перевантажено відпрацьоване ядерне паливо з Чорнобильської АЕС для тривалого зберігання (до 100 років).

Фахівці відзначили, що таке підвищення неможливо через переміщення відпрацьованого ядерного палива. Його ретельно закупорюють в контейнерах.

Але скачок радіації фіксували майже на всіх вимірювальних постах зони відчуження. Також перевищення було і за її межами, наприклад, в селі Горностайпіль, Вишгородського району, Київської області. Там помітили показник 87620 мкЗв/год, при цьому звичайний показник 70-100 мкЗв/год.

Пізніше Державне агентство України з управління зоною відчуження в Facebook написало, що рівень радіації в Чорнобильській зоні знаходиться в межах допустимих рівнів.

Там зазначають, що була проведена метрологічна повірка датчиків, які показали, що 17 листопада підвищений рівень радіації, що спостерігався 1,5-2 години. З 19 листопада датчики працюють в нормальному режимі.

Як повідомляв "Апостроф", під час пожежа в Чорнобильській зоні навесні цього року радіація перевищувала норму в 16 разів.