RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

27 березня

26 березня

Всі новини

Населення зменшилося до 29 мільйонів: СБУ опублікувала таємні документи щодо Голодомору

Служба безпеки України опублікувала розсекречені матеріали кримінальної справи керівника бюро Всесоюзного перепису населення Центрального управління народногосподарського обліку СРСР Олімпія Квіткіна, якого радянська влада звинуватила в "отриманні штучно занижених і збочених цифр" під час перепису 1937 року.

Відповідні фото матеріалів справи опубліковано на сайті СБУ.

Дані, отримані Квіткіним під час проведення всесоюзного перепису в СРСР в 1937, дали йому підстави стверджувати про демографічну кризу, яку переживала тодішня УРСР, про що він не побоявся написати у своєму звіті.

Радянський демограф зазначив, що замість очікуваних 35 мільйонів населення в Україні виявилося 29 мільйонів, тобто показник залишився на рівні 1926 року, і назвав це наслідком голоду 1932-1933 років.

Квіткін вказав, що колективізація в Українській РСР призвела до вимирання людей, що найбільш активні і працездатні селяни тікають з колгоспів і ті розвалюються, а соціалізм "не покращує, а душить добробут широких мас населення".

Результати перепису Квіткіна розлютили керівництво СРСР і Олімпія Квіткіна визнали активним учасником "контрреволюційно-шкідницької організації", який нібито свідомо спотворив дані перепису з метою "продемонструвати перед усім світом банкрутство політики партії щодо соціалістичного будівництва". Квіткіна заарештовали і в лютому 1937 року розстріляли.

Через два роки - в 1939 році - був проведений ще один перепис населення, результати якого були вже зовсім іншими і дійсності ніяк не відповідали.

Раніше "Апостроф" назвав десять головних фактів про Голодомор в Україні, які треба знати українцям.