RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

СБУ провела обшуки у лідера угорців Закарпаття: посла України викликали "на килим"

Служба безпеки України провела санкціоновані обшуки у функціонерів одного з благодійних фондів Закарпаття.

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

Відомо, що структура "Партії угорців України" належить угорцю Василю Брензовичу. Він був депутатом Верховної Ради минулих скликань. Зокрема, слідчі дії провели у лідера організації.

Так, силовики перевіряють інформацію про причетність іноземного фонду "Еган Еде" до порушення державного суверенітету України. Вивчають його можливе втручання у справи держави з заподіянням шкоди держбезпеці через фейкове поширення законодавства Угорщини на деякі регіони України.

Під час обшуків було виявлено багато друкованих матеріалів, які популяризують так звану "Велику Угорщину" і створення етнічної автономії на Закарпатті. Правоохоронці вилучили комп'ютерну техніку, засоби зв'язку та інші матеріали, які будуть досліджувати як докази.

В "Партії угорців України" зазначили, що обшуки проходили в їх центральному офісі в Ужгороді. Також правоохоронці приходили в будинок Брензовича та в інші офіси.

У той же час міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто відреагував на обшуки на своїй Facebook-сторінці. За його словами, в Угорщині оцінюють дії поліції України, як неприпустимі. Уряд зазначив, що українська сторона розпалює відносини між країнами.

У зв'язку з обшуками МЗС країни викликало "на килим" посла України в Угорщині Любов Непоп.

Як повідомляв "Апостроф", в МЗС України запросили посла Угорщини в Україні Іштвана Ійдярто, щоб вручити йому ноту протесту у зв'язку з призовом влади Угорщини підтримати на місцевих виборах на Закарпатті одну з політичних сил.