RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

На Харківщині ДФС заблокувала багатомільйонну схему ухилення від податків

Співробітники ДФС у Харківській області викрили групу осіб, які кілька років ухилялися від сплати податків в особливо великих розмірах. Фігуранти використовували схему незаконної конвертаціїї коштів, оборот якої склав понад 150 млн гривень.

Про це повідомляє Державна фіскальна служба України.

Слідство встановило, що службові особи низки підприємств систематично перераховували кошти на рахунки близько чотирьох десятків підконтрольних ТОВ в різних регіонах України за нібито надані транспортні послуги. Далі отримані кошти, не відображуючи в бухгалтерському та податковому обліках, перераховували вже на рахунки фізичних осіб. Ті, в свою чергу, переводили їх у готівку, знімаючи через банкомати та банківські відділення та отримуючи своєрідну "комісію" за незаконну діяльність у розмірі 11% від загальної суми.

Решта проконвертованих коштів поверталася організаторам схеми. А задля ухилення від сплати податків вони формували на підконтрольних ТОВ податковий кредит з ПДВ, реєструючи накладні з нібито придбання палива та супровідної продукції.

1 грудня відповідно до ухвал суду співробітники податкової міліції провели 16 обшуків в офісних, житлових приміщеннях та автомобілях фігурантів. В результаті вилучено 142 печатки підприємств та 36 факсиміле, 17 ноутбуків, 14 жорстких дисків та 10 мобільних телефонів, а також 84 оформлені на "конвертаторів" банківські картки. Крім того, вилучено готівку у розмірі 32,6 тис дол, 5,6 тис євро, 595 фунтів стерлінгів та 492 тис гривень.

За фактом правопорушення відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 212 КК України - Ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів).

Раніше виконуючий обов’язки голови ДФС України Дмитро Сосинович заявив, що служба не дозволить використовувати налагоджені схеми ухилення від сплати податків в період пандемії COVID-19. Він попередив, що реакція на подібні випадки "буде дуже жорсткою, а винні каратимуться за всією строгістю закону".