RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Вчені з США придумали простий тест на коронавірус: для цього потрібен смартфон

Група вчених з каліфорнійських університетів в Берклі і Сан-Франциско прийшли до висновку, що камера смартфона може допомогти при експрес-діагностиці коронавірусу, який продовжує бушувати і в Україні.

Про нову розробку повідомило тематичне видання Cell.

Так, вчені розробили пристрій-тестер, який сумісний з усіма серійними гаджетами.

"Ми розробили простий, по суті, тестер, використання якого звільняє від необхідності задіяти складне і дороге обладнання. Наш винахід показав, що тепер клініцисти можуть швидко провести аналіз, взявши звичайний мазок з носоглотки, сфотографувати його і піднести до чутливого датчика тестера", - заявив провідний автор розробки Деніел Флетчер.

Тест з повним циклом в 30 хвилин базується на так званій технології CRISPR-Cas, коли РНК (рибонуклеїнова кислота) виявляється безпосередньо за рахунок зв'язку з ферментом Cas13, минаючи складну технологію визначення ПЛР, яка сьогодні користується популярністю в багатьох лабораторіях.

Вчені зараз на стадії розробки одноетапної методики, яка дозволить виділяти РНК вірус без додаткового очищення, після чого аналіз не тільки визначить наявність присутності вірусу SARS-CoV-2, але і визначить його кількість.

Розробка вчених — корпус з віконцем, всередині якого розміщений флуоресцентний детектор, що підсвічується лазером. Зверху на лінзу поміщають звичайний смартфон, і процес пошуку вірусу в організмі людини відразу ж стартує. Дослідники також хочуть адаптувати методику до більш широкого виявлення не тільки COVID-19, а й інших вірусів, від яких страждає людство.

"Спрощення техніки тестування дозволить розмістити детектори в аптеках, поліклініках, в приймальних покоях лікарень-останній наш пристрій позбавлений самого телефону, а використовує тільки його відеокамеру, що полегшує і здешевлює тестування", - запевняє вірусолог Мелані Отт, який також брав участь у розробці тестера.

Раніше ми розповідали, що в МОЗ Російської Федерації озвучили граничну ціну своєї вакцини "Супутник V" від коронавірусу.