RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Археологи виявили в висіченій у скелі гробниці шолом воїна, якому 2 тис. років: фото

Археологи Загребського університету виявили в висіченій у скелі гробниці на схилі гори в південній Далмації (Хорватія) давньогрецький військовий шолом, якому 2 тис. років.

Про це повідомляє Daily Mail.

За словами вчених, у гробниці міг бути похований воїн давньогрецької армії, якому і належав іллірійський шолом. Такі шоломи використовувалися давньогрецькими етрусками і скіфами, а потім іллірійцями, отримавши свою широко відому назву.

Цей тип шолома також став популярним в Італії, де його виготовляли зі слонової кістки. Його припинили використовувати на більшій частині території Греції на початку 5 століття до нашої ери, в Іллірії - до 4 століття до нашої ери.

Крім шолома, який використовувався під час греко-перських воєн, команда вчених знайшла ряд похоронного приладдя - особистих речей, похованих разом з мертвими.

У гробниці було близько п'ятнадцяти бронзових і срібних фібул (металевих застібок), десять голок або шпильок, кілька спіральних бронзових прикрас, а також кілька сотень скляних і бурштинових намистин, які колись були частиною намиста, горщики.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в південній частині Німеччини археологи виявили велику камерну могилу VI століття до нашої ери в центрі кельтського кургану.