RU  UA  EN

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.25
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

14 травня

13 травня

Всі новини

Помирала у страшних муках: в Києві розгорівся скандал навколо смерті дитини в елітному пологовому будинку, фото

Мама новонародженої дівчинки в приватному елітному пологовому будинку "Лелека" звинуватила лікарів у смерті дитини.

Про це повідомляє видання "Страна".

За словами киянки Ліди Косогової, її дитина померла через тривале кисневе голодування. Це довго не помічали лікарі.

Дівчинка народилася з ураженнями кори головного мозку, несумісними з життям. Вона померла в муках через місяць після народження.

Це була друга вагітність Ліди. Перший раз у неї стався викидень. Обидва рази вагітність вели лікарі клініки "Лелека".

Друга вагітність проходила легко. Але в кінці мама відчула дивне: дитина в животі була занадто активною, з'явилися дивні виділення. На це лікарі сказали, що все в нормі. Але незабаром кількість ворушінь збільшилася до 57,9 на годину, а в нормі - 10-12.

Пологи почалися з затримкою 21 травня. За словами породіллі, перейми були дуже болючими. Медики відзначали, що такого не може бути при розкритті 2 см. Але жінці при цьому не допомогла навіть епідуральна анастезія.

У пологовому залі чоловік помітив показання пульсу, який скакав, від 70 до 190. Акушерка Сердюк Наталія сказала, що під час пологів це нормально. Але жінці прокололи навколоплідний міхур, тоді лікар злякався і відправив її на терміновий кесарів розтин.

запитала, що трапилося. Доктор відповів, що у мене відійшли меконіальні води", - сказала Лідія.

Коли породілля прокинулася після кесаревого розтину в реанімації, лікарі повідомили, що дівчинка народилася з 1 балом за шкалою Апгар (максимум - 10, показник вище 7 вважається нормою).

Вони додали, що є пошкодження кори головного мозку, що дівчинка буде особливою дитиною, що вимагає піклування.

Лідія розповіла, що доньці була потрібна реанімація протягом 5 хвилин. Вона не дихала самостійно, а биття серця було низьким. Лікарі повідомили, що немовляті потрібна процедура, щоб знизити ризик виникнення вогнищ загибелі кори головного мозку.

"І щоб цього не сталося, їй необхідна процедура гіпотермії: три дні поступово остуджують тіло до температури 33 градуси, а потім три дні поступово нагрівають до 36,6", - розповіла Косогова.

Вона додала, що вони з чоловіком погодилися. Але пропозиція надійшла від медиків через 4 години після пологів, хоча це треба було робити відразу.

"Я запитала, чому так сталося, адже у мене була ідеальна вагітність. Відповідь головлікаря трохи ввела мене в ступор. За його словами, м'язи матки стиснулися, пережали судини і матка, як би задушила дитину", - зазначила жінка.

За її словами, від неї приховували поганий стан доньки. Адже у дитини активність головного мозку була нульова.

Дитину назвали Вірою. Вона місяць пролежала в комі. Діагноз, поставлений в "Лелека" - церебральна лейкомаляція, атрофія речовини головного мозку. У дитини була велика печінка, що видно через шкіру. Її мучили судоми, від яких ноги виверталися в протилежні сторони.

Від цього у її мами розвинулася депресія - вона хотіла покінчити життя самогубством. Найсумніше - вона не могла ніяк допомогти своїй дитині. Закони України не дозволяють відключати батькам апарат ШВЛ, під яким лежала Віра. Тому безнадійно хвора дитина помирала повільно і в муках.

Лікарі говорили, що у Віри важка асфіксія при народженні. Дитина померла Центрі паліативної допомоги, куди її перевели після "Лелеки". Тато і мама дівчинки були з нею поруч в цей момент.

Після смерті дочки Ліда отримала документи. Там написано, що у дитини виникла тривала гіпоксія, що перейшла в гостру. Мати каже, що цього не помітили лікарі пологового будинку.

"Майже 60 ворушінь в годину, та сама надмірна активність, і кров'янисті виділення - це не норма, а стан, що загрожує життю і здоров'ю матері і дитини. І відбувалося це, як я розумію, протягом мінімум двох тижнів...", - розповіла мати.

Вона впевнена, що лікарями була допущена помилка при спостереженні вагітності і під час пологів. Лікарі елітного пологового будинку цього не визнають. Вони кажуть, що такі випадки бувають, а пацієнтці варто звернутися в суд і до незалежної експертизи.

У той же час юрист пологового будинку сказав Лідії, що подасть на неї до суду за наклеп після оприлюднення історії. Жінка боїться, що це може перерости у фізичну розправу.

Як повідомляв "Апостроф", в Енергодарі сталася трагедія з породіллею і її дитиною.