RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

В ЄС узгодили ціну вакцини від коронавірусу Pfizer - кожному потрібно дві дози

Стала відомо, скільки коштуватиме вакцина Pfizer від коронавірусу, якою вже почали вакцинувати у США, для країн Євросоюзу. Так, для Бельгії її вартість складе 12 євро (14,6 доларів США) за дозу. Ймовірно, це повна ціна вакцини, погоджена компанією для країн ЄС.

Про це повідомляє Reuters.

Як відомо, 11 листопада ЄС оголосив про свою угоду про постачання вакцини від коронавірусу з Pfizer та його німецьким партнером BioNTech. Сполучені Штати раніше погодились заплатити за першу партію 100 мільйонів доз тієї ж вакцини, всього США придбають вакцини на загальну суму 300 мільйонів доз, однак ціна також може бути трохи нижча, ніж 19,50 доларів за дозу, як узгоджувалося раніше.

Очікується, що в понеділок, 21 грудня, регуляторний орган ЄС прийме рішення про затвердження вакцини Pfizer після того, як вакцинація була дозволена у низці країн, включаючи Великобританію та США.

За інформацією державного секретаря бюджету Бельгії Єви Де Блікер щодо суми, яку Бельгія повинна заплатити фармацевтичним компаніям за вакцини проти COVID-19, вакцина Pfizer коштує Бельгії 12 євро (14,6 доларів США) за дозу. Інші вакцини в таблиці також були показані з цінами нижчими, ніж ціни, розкриті джерелами з ЄС.

У ході публічних слухань Де Блікер заявила, що передбачені бюджетом ціни Бельгії все ще є попередніми і частковими.

Згідно з попередніми угодами ЄС про закупівлю вакцин проти COVID-19, блок узгоджує авансові платежі з компаніями для забезпечення доз до їх затвердження. Після схвалення уряди ЄС можуть заплатити решту, щоб придбати зарезервовані дози.

Раніше в ЄС не розкривали авансовий платіж, який погоджений з Pfizer, і не називали вартість вакцини. Разом з тим в жовтні стало відомо, що в Євросоюзі заплатили близько 1 мільярда євро авансових платежів AstraZeneca, Sanofi та Johnson & Johnson за їхні вакцини, а ще 1,45 мільярда євро заплановано на авансові платежі Pfizer-BioNTech, Moderna та CureVac.

Варто зауважити, що для вакцинації одній людині треба дві дози вакцини.

Як повідомляв "Апостроф", президент України Володимир Зеленський визнав, що Україна не отримає вакцину від коронавірусу в числі перших, що пов'язано з втратою позицій країни.