RU  UA

Це вже стало реальністю: метеоролог розповіла про страшні наслідки зміни клімату в Україні

У деяких країнах світу катастрофа через зміни клімату вже настає, в Україні вона відчувається через нестачу питної води в деяких регіонах.

Про це розповіла в ефірі Апостроф Live на телеканалі Апостроф TV кліматолог, завідуюча відділом прикладної метеорології і кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух.

За її словами, наслідки змін клімату відчувають у багатьох країнах світу.

"Для деяких країн катастрофа настає вже сьогодні. Вони сьогодні мають справу з безпрецедентними ураганами, коли швидкість вітру досягає 320 км / ч .... Коли випадає півтори тонни опадів на квадратний метр, і це супроводжується таким вітром, хіба це не катастрофа?" - задає риторичне питання кліматолог.

Віра Балабух зауважила, що в Україні зміни клімату призводять до проблеми з водопостачанням.

"Ми вперше зіткнулися з такою досить серйозною проблемою, коли не вистачає не просто питної води, а взагалі води не тільки на сході чи півдні України, але і в тих регіонах, де завжди води було достатньо. У тому ж Поліссі, на заході України. Це вже стало нашою реальністю", - підкреслила вона.

При цьому пані Балабух зазначила, що Україна не достатньо забезпечена питною водою, а через зміни клімату води стає все менше і менше.

"Уже зараз це досить серйозна проблема. Особливо це величезна проблема для східних областей України, де і до цього був великий дефіцит. Проблема полягає не тільки в тому, що не вистачає самої води, а змінюється якість цієї води. Вона стає дуже замінералізованою", - пояснила кліматолог.

Детальніше про зміни клімату на планеті і як вони позначаться на Україні читайте в матеріалі "Апострофа": В Україні зникає питна вода, під загрозою багато областей - кліматолог Віра Балабух