RU  UA

Вакцинація від Covid-19 в Україні: лікар розповів про терміни, критерії і групу ризику

В Україні близько 20 мільйонів чоловік знаходяться в групі ризику зараження коронавірусом за різними критеріями, зокрема, ризику тяжкого перебігу та смерті.

Про це в ефірі Апостроф Live на телеканалі Апостроф TV розповів лікар-імунолог Федір Лапій.

"Скільки людей ми зможемо вакцинувати в першу, другу і третю фази, покаже час. Але це принаймні літні люди, медичні працівники, Збройні сили України - вони потребують першочергової вакцинації", - сказав він.

Перший етап вакцинації очікується вже в лютому.

"Можна очікувати, що в лютому надійде близько 700 тисяч доз вакцини. Якщо говорити про схему "дві дози на одну людину", то 350 тисяч осіб зможуть з першого траншу китайської вакцини отримати щеплення. Але ведуться перемовини щодо інших виробників. Що стосується постачання вакцин в рамках механізму COVAX, якраз ідеться про ті 8 млн доз, то уряд сподівається, що Україна отримає більше доз вакцини. Там вакцина, швидше за все, буде доступна у квітні-травні", - зазначив імунолог.

Всього в Україні очікується близько 40 млн доз вакцини.

"Якщо ми говоримо про 20 млн населення, яке перебуває в групі ризику, а це половина населення України, то для того, щоб їх вакцинувати двома дозами, треба 40 млн. Звичайно, ми бачимо відсоток прихильності 50 на 50. Якщо хтось відмовиться від вакцинації, то ця доза перейде до наступних людей, які перебувають в групі ризику першочергово", - сказав лікар.

Детальніше читайте в інтерв'ю: Вакцина потрібна для 20 мільйонів українців - лікар-імунолог.