RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Що буде з жорстким карантином в Україні і чи можуть його скасувати: всі подробиці

Відповідно до рішення Кабінету міністрів в Україні запроваджено жорсткий карантин в період з 8 по 24 січня. Однак останнім часом почали лунати повідомлення, що тотальний локдаун можуть скасувати.

"Апостроф" з'ясовував, що потрапляє під заборону з 8 по 24 січня і чи можуть скасувати карантин.

Чи скасують локдаун з 8 січня

Інформація про зменшення числа нових випадків коронавірусу, яке фіксують останнім часом, наштовхнула на думку, що карантин можуть скасувати. Однак наразі жодної офіційної інформації про це немає.

Так, в Офісі президента повідомили, що працюють над постійним моніторингом зазворюваності в Україні, а локдаун відміняти не будуть. Остаточне рішення влади про терміни введення додаткових обмежень буде озвучено 7 січня.

У Кабінеті міністрів також обговорюють можливість перегляду посилення карантину. При цьому в уряді відзначили, що консенсусу з цього питання в команді влади немає.

Позиція МОЗу щодо скасування карантину

Міністерство охорони здоров'я наполягає на необхідності введення додаткових карантинних обмежень у встановлені терміни з 8 до 25 січня. З такою заявою виступив міністр охорони здоров'я Максим Степанов. Він заявив, що щодня в країні фіксується по 5-7 тисяч інфікованих коронавірусом, а помирає близько 200 осіб.

Він наголосив, що після новорічних свят кількість випадків COVID-19 може знову почати рости, а навантаження на медичну систему збільшиться.

Що буде заборонено з 8 січня

Під час тотального карантину в Україні буде заборонено роботу:

  • кафе, барів, ресторанів, крім роботи на винос і доставки;
  • ТРЦ (крім продажу товарів першої необхідності) та інших розважальних закладів;
  • закладів культури, фітнес-залів, басейнів, всіх масових заходів, крім офіційних спортивних або занять на вулиці;
  • продовольчих і непродовольчих ринків. Також передбачена заборона різдвяних ярмарків.

Під час жорсткого локдауна не буде обмежено можливість придбати продукти харчування, ліки, медичні засоби, засоби гігієни, ветеринарні препарати та корми, паливо, а також отримувати фінансові послуги, послуги операторів поштового зв'язку, медичної і ветеринарної практики, АЗС; ремонту транспорту.

Таким чином з 8 по 25 січня продовжать роботу:

  • продуктові магазини, аптеки, банки, поштові оператори, готелі;
  • салони краси та перукарні (за умови попереднього запису клієнта, без очікування обслуговування всередині приміщення);
  • громадський транспорт (за умови, що кількість пасажирів не перевищує кількість місць для сидіння), а також міжміський автобусний, залізничний та авіатранспорт.

Як повідомляв "Апостроф", січневий локдаун можуть продовжити після 24 січня, оскільки три тижні недостатньо для боротьби з коронавірусом, який не зменшує обертів в Україні.