RU  UA

Локдаун не для всіх: як пройшли перші дні карантину в Україні

З 8 січня в Україні запроваджено жорсткий карантин. Лише за перший день локдауну у Києві виявили чотирьох порушників, а у Львові кафе та ресторани приймали відвідувачів всередині.

Подробиці - у сюжеті Апостроф News о 10:00 на Апостроф TV.

За даними Держпродспоживслужби, 8 січня перевірили понад сотню столичних закладів. Серед них ресторани, продуктові магазини та магазини з побутовими засобами, а також агропродовольчий ринок.

З 8 січня всім порушникам карантину загрожують штрафи. Незважаючи на це, працівникам Держпродспоживслужби доводилося проводити масову роз'яснювальну роботу. Більшість власників бізнесу не розуміли, як працюють введені урядом обмеження.

Водночас, у Харкові за перший день локдауну виявили майже 40 порушників як через роботу закладів під час карантину, так і за перебування у громадських місцях без маски. Загалом у місті та області перевірили 400 закладів.

Порушників зимового локдауну виявили і у Львові. Там кафе та ресторани приймали відвідувачів всередині. За словами кореспондента Апостроф TV, більшість підприємців усе ж дотримувалися карантинних обмежень. Вони працювали через доставку або на винос. Зважаючи на велику кількість замовлень із собою, біля точок видачі утворювалися великі скупчення людей. Деякі підприємці йшли на хитрощі та відчиняли літні майданчики або встановлювали столи біля будівель.

Під час експерименту журналісткою Апостроф TV було виявлено 3 заклади громадського харчування, які працювали повноцінно. Відвідувачам пропонували пройти за столик або забронювати його на певну годину. Про жодні карантинні обмеження працівники закладів не згадували. В одному із перевірених закладів перебувало 15 людей, в іншому - 30. Натомість у третьому закладі нарахували близько 70 осіб, оскільки там було декілька поверхів. В останньому ресторані зазначили, що заклад працюватиме лише до 22:00, оскільки поліція проводить рейди.

На вулицях Львова і справді можна було побачити поліцейських. Загалом у місті за перший день локдауну складено 63 протоколи про адміністративні порушення. Однак у цей перелік потрапили не лише заклади, а й люди без масок та водії, які перевозили велику кількість людей у громадському транспорті .