RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Контрабанда на мільярди: митники розповіли про рекордні показники в боротьбі з наркотрафіком

В ДМС заявили, що кількість наркотиків, виявлених українськими митниками, зросла - за перше півріччя 2020 були зафіксовані 303 спроби незаконного ввезення-вивезення речовин через кордон, вартість вилученого оцінюється більш ніж в 3 млрд грн.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

На початку січня 2021 співробітники митниці виявили у Львові рекордну партію героїну - 1,3 тонни, яку громадяни Туреччини намагалися переправити в ЄС.

Контрабандисти вдосконалюють методи роботи - наркотики маскують під цукерки, розміщують в коробках з-під бананів або чаю, обприскують спеціальними спреями.

Найбільше порушень було зафіксовано на Одеській митниці. В кінці грудня одеські митники на пункті пропуску в Старокозачому вилучили 54 кг кокаїну на 12 млн доларів. За словами заступника начальника Одеської митниці Дениса Пудрика, операція проводилася з СБУ та прикордонниками: "Наркотики знаходилися в контейнері з бананами, який прибув з Південної Америки і слідував транзитом до Молдови з подальшим переміщенням в Європу", - розповів він.

Влітку в порту "Південний" митники запобігли спробі ввезення 112 кг кокаїну, на 500 млн грн. У жовтні були затримані четверо громадян Ізраїлю, які намагалися переправити з Перу в Україну 120 кг кокаїну. Наркотики на $40 млн були приховані у валах і у дні верстата для холодного згинання металу.

Одеськими митниками було вилучено загалом понад 350 кг кокаїну і 750 кг каптагона. Одна з найбільших партій каптагона знайдена в цукерках - 750 кг психостимуляторів на тіньовому ринку оцінюються майже в $30 млн.

17 січня СБУ спільно з Євроюстом, Європолом та правоохоронцями Франції, Польщі та Словаччини заблокували діяльність міжнародного угруповання. Учасники групи налагодили механізм виробництва стероїдів для продажу в ЄС і Україні: "На території ЄС затримано 24 фігурантів і заарештовані активи на 2,1 млн євро. Під час обшуків у приміщеннях ділків, на території України, в лабораторіях, складах і офісах фірм виявлені докази протиправної діяльності", - повідомляють в СБУ.

Контрабандним шляхом поставляються синтетичні і напівсинтетичні наркотики (героїн, кокаїн, метамфетамін, екстазі), які витісняють марихуану. За 5 років було відкрито понад 500 справ, вироки винесли по 73 особам. За 201 статтею КК "контрабанда" щорічно з 2014 відкривають 18-23 справи. У судах за рік лише 2-4 з них завершуються покаранням для обвинувачених. За словами глави ДМС Павла Рябикіна, методів боротьби з контрабандою багато, але впроваджувати їх слід поступово: "Це не повинна бути кампанія, коли ми тиждень перевіряємо Львів, а потім тиждень Закарпатті. І про прибуття перевіряючих знають ще до того, як вони поїхали", - заявив він.

Деякі форми контрабанди зливаються зі структурами організованої злочинності, вона сприяє розширенню тіньового сектора економіки і іноді поєднується з іншими тяжкими злочинами. Ефективність протидії злочинам у сфері обігу наркотичних засобів, в тому числі їх контрабанди, залежить від того, наскільки законодавство відповідає реаліям життя і ефективно працюють митні та правоохоронні органи.