RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Главі КСУ Тупицькому повідомили про підозру: в чому його звинувачують

У вівторок, 19 січня, слдчіі Державного бюро розслідувань (ДБР) повідомили про підозру голові Конституційного суду України Олександру Тупицькому, який сьогодні намагався потрапити на своє робоче місце, у скоєнні кримінальних злочинів проти правосуддя.

Про це повідомили на офіційному сайті ДБР.

Зокрема Тупицького звинувачують в злочинах, передбачених ч. 2 ст. 384, ст. 386 КК України (завідомо неправдиві показання, поєднані зі штучним створенням доказів захисту, підкуп свідка з метою відмови від дачі показів).

Зокрема Тупицького звинувачують в злочинах, передбачених ч. 2 ст. 384, ст. 386 КК України (завідомо неправдиві показання, з'єднані зі штучним створенням доказів захисту, підкуп свідка з метою відмови від дачі показань).

"Нехтуючи вимогами Конституції України та положеннями Кримінально-процесуального кодексу України, діючи з метою перешкоджання встановленню істини у кримінальному провадженні в якому він є підозрюваним, цей суддя продовжує прибувати на робоче місце, перешкоджати установленню істини у кримінальному провадженні, наданню його підлеглими документів на запити органу досудового розслідування та явці осіб за повістками слідчого", - сказано в повідомленні.

Тупицького також дорікають в тому, що після повідомлення про підозру він імітує його невручення і не вступає в статус підозрюваного, відвідуючи робоче місце.

"Секретаріат КСУ фактично перетворений в юридичну фірму його Голови, оскільки останній готує, друкує, реєструє, відправляє документи для Голови Суду, що не мають ніякого відношення до конституційного судочинства, а тільки пов'язані з його участю в кримінальному провадженні", - уточнили в ДБР.

У повідомленні також нагадали, що на підставі ч. 3 ст. 154 КПК України і. о. Генерального прокурора подала президенту України клопотання про Олександра Тупицького від займаної посади. Відповідним указом глави держави це клопотання було задоволено і підозрюваний терміном на два місяці втратив право виконувати обов'язки судді Конституційного Суду і його голови.

"Іншим шляхом, ніж відсторонення від посади судді КСУ і одночасно його Голови, неможливо запобігти ризикам впливу останнього на інших свідків у цьому кримінальному провадженні - співробітників КСУ, перешкоджання наданню ними документів на запит слідчого, явки на допит тощо", - підкреслили в ДБР.

Як повідомляв "Апостроф", раніше відсторонений від посади глава Конституційного Суду Олександр Тупицький разом з дружиною відпочивав на королевскій віллі в Дубаї (ОАЕ).