RU  UA

Мрія довжиною в життя: історія чоловіка, якому пересадили руки

Ісландець Фелікс Гретарссон став першою в світі людиною, якій трансплантували руки та плечі. Про те, щоб обійняти дружину та не бути для неї тягарем, він мріяв довгих 16 років.

Подробиці - у сюжеті Апостроф News о 14:00 на Апостроф TV.

Перед доленосною операцією 48-річний ісландець готувався до марафону. Цей забіг для нього був особливим - за дві доби після нього йому мали провести унікальну трансплантацію - пересадити обидві руки та плечі.

"Я прийшов до свого анестезіолога, і він мене запитав, чи дійсно я збираюся бігти марафон. Кажу, мені ще до операції 40 годин. Можливо, я і втомлюся, але це ніщо, у порівнянні з тим, скільки я чекав на цей день", - розповів Фелікс Греттарсон.

Фелікс втратив руки понад 20 років тому через нещасний випадок на роботі. Він рихтував лінії електропередачі, коли отримав удар струмом і впав із висоти на землю. Три місяці чоловік лежав у комі. Через множинні травми, руки та плечі довелося ампутувати.

Аби втілити свою найголовнішу мрію - обійняти дружину -, чоловік продав будинок в Ісландії і переїхав до французького Ліону. Саме там лікарі погодились на відчайдушний експеримент.

"Я знав, що доведеться проходити реабілітацію три роки, і може бути відторгнення. Але кілька років тому мені вже пересаджували печінку, і я вже приймаю ліки, тож я ідеальний кандидат, аби хоча б спробувати", - поділився чоловік.

Підготовка до операції тривала 6 років. Увесь цей час лікарі шукали донора і готували Фелікса до трансплантації. Зрештою, лікарі визначилися з датою - 12 січня. Вона для чоловіка дуже символічна, адже саме цього дня він втратив руки. За його словами, 12 січня тепер для нього другий день народження.

Операція тривала 14 годин. У ній взяли участь 4 хірургічні бригади, а це близько 50 людей.

"Я хочу подякувати всій команді лікарів, завдяки яким ця операція стала можливою. Ви допомогли мені пережити цей тиждень", - додав Греттарсон.

З моменту операції минуло 15 днів, Фелікс одужує. Однак точних прогнозів, коли до нього повернеться рухливість, лікарі не озвучують. Сам чоловік переповнений оптимізмом. Каже, що не може дочекатися, коли почне життя спочатку.