RU  UA

Простіше переїхати на роботу до Польщі, ніж до Києва: експерт вказав на важливу проблему в Україні

Українські заробітчани їдуть за кордон, а не до Києва, тому що це занадто дорого. На переїзд до Києва доведеться витратити щонайменше 20 тисяч гривень, тоді як переїзд до Польщі обійдеться максимум у 5 тисяч гривень.

Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV заявив президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойнік.

"Київ, як то кажуть, не гумовий, усі не зможуть туди заїхати. Це по-перше. По-друге, давайте просто порахуємо, скільки людина має викласти грошей, аби поїхати працювати до Польщі і приїхати працювати до Києва. Якщо людина знаходить роботу в Києві, то їй треба знайти тут житло. Квартира в столиці коштує від 7-7,5 тисяч гривень на місяць. Треба заплатити одразу за два місяці. Тобто витрати одразу становлять 15 тисяч гривень. Крім того, потрібні гроші, аби дожити до першої заробітної плати. Хай це буде 5 тисяч гривень. Тоді витрати звичайного українця, якщо він переїжджає до Києва, складуть 20 тисяч гривень", - пояснив Воскобойнік.

Натомість переїзд до Польщі вимагає набагато менше фінансових витрат. До того ж, легальне працевлаштування через профільні фірми зараз є безкоштовним.

"Що потрібно, аби поїхати на роботу до Польщі? 1000 гривень на квиток. У компаніях, які займаються легальним працевлаштуванням, працевлаштування є безкоштовним. Треба мати з собою 500 злотих - 3,5 тисячі гривень - для того, щоб дожити до першої заробітної плати. Тому витрати людини, яка поїде до Польщі, становитимуть від 3,5 до 5 тисяч гривень. Чи можна це порівняти з 20 тисячами? Людям на сьогоднішній день не вигідно їхати працювати до Києва. Їм вигідніше купити квиток і поїхати працювати до Польші", - додав Воскобойнік.

Премєр-міністр України Денис Шмигаль прогнозує суттєве зростання середньої зарплати за 10 років. Зараз людина може витратити 10 годин, поїхати до Європи і заробляти такі ж кошти.

"На мій погляд, це і є той перекос у нашій державі, коли їдуть активні, їдуть молоді. Це і виштовхує їх із країни. Перед ними повстає вибір. Дивіться, прем'єр-міністр Денис Шмигаль каже, що до 2030 року середня зарплата в Україні становитиме 700 доларів. За 10 років. Або людина бере квиток і за 10 годин опиняється в країні, де вона зможе отримувати таку заробітню плату тут і зараз. Люди не бачать майбутнього. Це і є головною передумовою трудової міграції з України. Люди не бачать, що за 30 років країна змінилася на краще, люди не бачать можливостей для свого розвитку. Найгірше, що вони не бачать майбутнього для своїх дітей", - резюмував Воскобойнік.