RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Українцям готують "сюрприз" з пенсіями: які будуть суми і чим загрожує нововведення

В Україні готується пенсійна реформа, в результаті якої частина зарплати буде стягуватися на спеціальний рахунок, з якого після виходу на пенсію будуть щомісяця здійснювати додаткові виплати.

Про це повідомляє "Обозреватель".

За попередніми даними, планується, що близько 4% заробітної плати йтиме на спеціальний рахунок. Цими грошима буде керувати фонд, який буде примножувати заощадження, щоб покрити зростання цін.

За словами голови Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Тимур Хромаєв, це новвоведение дозволить отримати, як мінімум, на 40% більше, ніж було вкладено. При мінімальній зарплаті накопичена сума складе 141 120 грн, при середній - 281 400.

Щоб дізнатися розмір "другий пенсії" потрібно розбити ці виплати на період з 60 до 80 років, таким чином на місяць виходить від 653 грн при мінімальній зарплаті до 1300 грн при середній.

Однак, як зауважила провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України Лідія Ткаченко, в результаті пенсіонери отримають, в кращому випадку, стільки ж.

"ПФУ недоотримає грошей, значить, не зможе підвищувати пенсії на стільки, як повинен спочатку. До того ж НПФ потрібно грамотно інвестувати отримані гроші, щоб їх не з'їла інфляція і щоб вони перекрили адміністративні витрати. Адже накопичувальна система дорога в адмініструванні", - зауважила з цього приводу фахівець.

Як повідомляв "Апостроф", в 2021 році в Україні для деяких категорій працівників готуються ввести обов'язкову накопичувальну пенсію. А з 1 січня передбачено шість етапів підвищення пенсій.